Na hlavný obsah

Samit Biden-Putin naberá jasnejšie kontúry. Lídri sa zídu v honosnom sídle

Budovu obklopuje príjemné prostredie.

Samit Biden-Putin naberá jasnejšie kontúry. Lídri sa zídu v honosnom sídle
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Stretnutie amerického prezidenta Joea Bidena s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v Ženeve sa na budúci týždeň uskutoční v honosnej vile z 18. storočia s výhľadom na jazero.

„Ikonická vila La Grange bude hostiť prezidentov Bidena a Putina 16. júna. Švajčiarsko ďakuje obom krajinám za dôveru, ktorú prejavili, keď si vybrali Ženevu,“ oznámilo na twitteri švajčiarske ministerstvo zahraničia.

Neutrálne Švajčiarsko, ktoré sa po roku 2014 nepripojilo k protiruským sankciám za anexiu ukrajinského Krymu, podľa agentúry Reuters silno lobovalo, aby sa samit prezidentov oboch mocností konal práve v Ženeve.

Záujem o usporiadanie vrcholnej schôdzky prejavovala v istom čase aj Praha.

Pribudol ostnatý drôt

Priľahlý park okolo vily je uzavretý už od utorka (8. 6.), priestor strážia policajti a armáda. K dva metre vysokým obvodovým múrom areálu pribudli teraz kovové zábrany s ostnatým drôtom.

Na vstupnej bráne do parku je umiestnený nápis „Z dôvodu osobitnej príležitosti je park od 8. – 18. júna uzavretý“, uviedla agentúra DPA.

Veľkoryso navrhnutá vila La Grange s rovnomenným parkom je umiestnená v centre Ženevy na vyvýšenine nad Ženevským jazerom. Budova býva takmer po celý rok uzavretá a mesto ju využíva len na špeciálne príležitosti.

Sídlo OSN

Ženeva je európskym sídlom Organizácie Spojených národov. Mesto a jeho okolie často hostí diplomatické rokovania, v uplynulých mesiacoch to boli napríklad rozhovory o budúcnosti Cypru, konci občianskej vojny v Líbyi či novej ústave v Sýrii.

Pri Ženevskom jazere sa dohadovala jadrová dohoda s Iránom, prímerie na východnej Ukrajine či dohoda o zničení sýrskych chemických zbraní.

Dejiskom stretnutia lídrov Spojených štátov a vtedajšieho Sovietskeho zväzu bola Ženeva už v roku 1985, keď tu rokovali Ronald Reagan a Michail Gorbačov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet