Na hlavný obsah

Zbraň môžu nosiť aj bez povolenia. V Texase podpísali nový zákon

Za posledné obdobie pri streľbách v USA zomreli desiatky ľudí.

Zbraň môžu nosiť aj bez povolenia. V Texase podpísali nový zákon
Na ilustračnej snímke skupina demonštrantov v Austine, hlavnom meste Texasu. Foto: SITA/AP

Obyvatelia druhého najľudnatejšieho amerického štátu Texas budú môcť od septembra nosiť ručné zbrane na verejnosti bez osobitného povolenia alebo školenia.

Zákon, ktorý to umožní, v stredu 16. júna podpísal guvernér Greg Abbott, informoval denník The Texas Tribune.

Opatrenia presadili miestni republikáni napriek nevôli demokratov, podľa ktorých úrady uvoľňujú pravidlá pre nosenie zbraní v čase, keď štátom v posledných rokoch otriaslo niekoľko krvavých streleckých incidentov.

Nový zákon umožňuje obyvateľom Texasu voľne nosiť ručné zbrane, a to skryte aj otvorene, ak im predtým nezakázali štátne či federálne úrady zbraň vlastniť.

Stúpenci nového opatrenia medzi miestnymi republikánmi tvrdili, že by sa mal Texas pripojiť k ďalším asi 20 štátom USA, ktoré podobné zákony prijali v posledných desaťročiach.

Zástancovia väčších obmedzení nosenia zbraní však vyjadrili sklamanie z toho, že sa uvoľňujú zákony hneď pri prvej schôdzi tamojšieho zákonodarného zboru od dvoch streleckých incidentov zo augusta roku 2019, pri ktorých zomrelo spolu 30 ľudí a desiatky ich utrpeli zranenia.

Po krvavých útokoch v El Pase a medzi mestami Midland a Odessa pred dvoma rokmi sa guvernér Abbott zaviazal, že urobí „všetko, čo bude môcť, aby sa podobné zločiny už nikdy nestali“.

Diskutovaná ústava

Následne však podľa The Texas Tribune spoločne s ďalšími poprednými štátnymi činiteľmi podľahol nátlaku konzervatívcov a skupín presadzujúcich voľné nosenie zbraní.

Keď Abbott vo februári zverejnil svoje legislatívne plány, nespomenul ani jeden zo streleckých incidentov z roku 2019 a vyhlásil, že sa Texas musí stať „útočiskom pre druhý dodatok (ústavy, pozn.)“, ktorý sa zmieňuje o práve na vlastnenie a nosenie zbraní.

O jeho interpretácii v kontexte 21. storočia sa však vedú v USA rozsiahle právne diskusie.

„Musíme vztýčiť bariéru proti akémukoľvek vládnemu činiteľovi odkiaľkoľvek, ktorý by chcel pošliapať práva na nosenie a vlastnenie zbraní v Texase,“ povedal vo februári Abbott.

Väčšina obyvateľov je proti

Prieskumy verejnej mienky z posledných rokov pritom opakovane ukazujú, že väčšina obyvateľov Texasu nesúhlasí s možnosťou nosiť ručné zbrane na verejnosti bez patričných povolení.

Podľa májového prieskumu Texaskej univerzity by tiež takmer polovica opýtaných súčasné zákony týkajúce sa zbraní sprísnila.

Necelých 40 percent respondentov uviedlo, že by boli USA bezpečnejšie, ak by pri sebe malo zbraň menej ľudí.

Viac ozbrojených občanov považuje za záruku väčšej bezpečnosti 34 percent Texasanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet