Na hlavný obsah

Zomrela predstaviteľka Popolušky a obľúbená česká herečka Libuše Šafránková

Potvrdil to jej syn.

Zomrela predstaviteľka Popolušky a obľúbená česká herečka Libuše Šafránková
Herečka Libuše Šafránková. Foto: archív

Vo veku 68 rokov zomrela česká herečka Libuše Šafránková. Preslávila sa predovšetkým ako Popoluška v obľúbenej vianočnej rozprávke Tri oriešky pre Popolušku. Informoval o tom v stredu (9. 6.) portál CNN Prima News, ktorému to potvrdil jej syn Josef Abrhám.

Hrala v desiatkach filmov a rozprávok. Stvárnila tiež hlavné úlohy v rozprávkach Tretí princ či Princ a Večernice. Ľudia ju mohli poznať aj z filmov Obecná škola, Vrchný, prchni! či Ako utopiť doktora Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách.

Na filmovom plátne sa objavila aj v oscarovom filme Jana Svěráka Kolja, za ktorý získala Českého leva v kategórii Najlepší ženský herecký výkon, či v prepise knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa.

Bojovala s rakovinou

Rodáčka z Brna v minulosti bojovala s rakovinou pľúc. Aj preto pred rokom odstúpila z natáčania pripravovanej rozprávky Mamánek, kde mala hrať kráľovnú.

„Stiahla sa do ústrania a so svetom prestala komunikovať. Čoraz častejšie sa špekulovalo, že zradná choroba udrela znova,“ pripomína spomenutý portál.

Šafránková v roku 2008 vyhrala anketu Českej televízie „Hviezda môjho srdca“ o najobľúbenejšieho herca a herečku. V roku 2015 jej prezident ČR Miloš Zeman udelil medailu Za zásluhy I. stupňa.

Mnohí vyjadrili úprimnú sústrasť

„Vždy sa jej hovorilo Libuška, nikdy Libuše, pretože to bola tak milá baba, že sa to jednoducho inak povedať nedalo. Libuška bola neskutočne nadaná herečka, môžete na ňu spomínať tak, že vás dojala, alebo že vás rozosmiala, pretože ona dokonale plnila oba tieto úlohy, „ zaspomínal si jej herecký kolega a scenárista Zdeněk Svěrák.

„Asi najradšej ju mám v scéne Vesničko má středisková, keď počíta žiarlivému manželovi, ako dlho vydrží na jedno nadýchnutie pod vodou. Myslím, že nebudem sám, kto na ňu bude spomínať ako na krásnu a veselú ženskú,“ poznamenal.

V Libuši Šafránkovej podľa režiséra Mateja Mináča odišla najlepšia česká herečka. V roku 1999 s ňou natočil film Všetci moji blízki. Snímka bola poctou záchrancovi židovských detí Nicholasovi Wintonovi. „Je to veľká strata. Nečudujem sa, že je až národnou postavou v Čechách. Neexistuje snáď nič viac českého, než je rozprávka o Popoluške, ktorú hrala,“ povedal Mináč.

Prezidenta ČR Miloša Zemana správa o úmrtí Šafránkovej hlboko zasiahla, napísal jeho hovorca Jiří Ovčáček na twitteri. „Je mi to nesmierne ľúto,“ povedala hlava štátu, ktorá vyjadrila úprimnú sústrasť rodine.

„Veľmi ma to zasiahlo, nemám silu sa vyjadriť k takej smutnej správe,“ reagoval predstaviteľ princa z filmu Tri oriešky pre Popolušku Pavel Trávníček podľa webu blesk.cz.

„Je mi to veľmi ľúto. Mala som tú česť ju stretnúť pri natáčaní a bola taká milá a dobrá. Odpočívaj v pokoji, Libuška,“ napísala na sociálnej sieti česká speváčka Marta Jandová.

„Budete nám veľmi chýbať, Libuška, Popoluška naša milovaná,“ nadviazala na ňu ďalšia slávna speváčka Lucie Bílá.

Premiér Andrej Babiš poznamenal, že Libušu Šafrankovú mal veľmi rád. „Jej Popolušku som videl snáď stokrát. Bez nej si neviem české Vianoce predstaviť. A myslím, že nikto z nás. Je mi veľmi ľúto, že odišla“.

„Laskavá dáma velkého ducha, otevřeného srdce, krásných rolí a skromného života. Děkuji za radost, laskavost a příklad, který nám rozdávala,“ napísal predseda lidovcov Marian Jurečka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet