Na hlavný obsah

Na kúpalisku v Podhájskej objavili vo vode rádioaktívne prvky

Ich hodnota výrazne prekračuje zdravotné limity.

Na kúpalisku v Podhájskej objavili vo vode rádioaktívne prvky
Termálne kúpalisko Podhájska. Foto: TASR

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) a Polícia SR zistili, že pri prevádzke kúpaliska Podhájska sa porušovali zákony a zatajovala sa prítomnosť rádioaktívnych prvkov vo vode z geotermálneho vrtu. Informovala o tom v sobotu (17. 7.) Jana Žjak z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia.

„Súčasné vedenie ministerstva urobí všetko pre obnovenie využívania termálnej vody v obci Podhájska. Nemôže ale pripustiť pokračovanie porušovania zákonov,“ uvádza sa v stanovisku.

Obsah rádioaktívnych prvkov vo vodách geotermálneho prameňa pritom výrazne prekračuje zdravotné limity. „Vďaka vyšetrovaniu polície sa odhalilo, že expert predkladajúci analýzu termálnej vody v Podhájskej, zatajil prítomnosť rádioaktívnych prvkov,“ povedala Žjak.

Z toho vyplýva, že minulé vedenia ministerstva na základe sfalšovaných analýz zloženia vody povoľovali čerpanie geotermálnych vôd, ktoré mohli poškodzovať zdravie verejnosti.

Inšpekcia odhalila neoprávnené čerpanie vody z geotermálneho vrtu a jej následné využívanie v prevádzke kúpaliska Podhájska. Spoločnosti prevádzkujúcej kúpalisko udelila SIŽP pokutu vo výške takmer 130 000 eur. Tá sa proti pokute odvolala.

Okrem neoprávneného čerpania geotermálnej vody sa prevádzka roky dopúšťala nelegálneho vypúšťania znečistenej vody odpadovými rúrami do miestneho potoka Liska, ktorý sa následne vlieva do rieky Žitavy.

„Znalecké dokazovanie ukázalo, že v dôsledku vypúšťania odpadových vôd z kúpaliska Podhájska došlo k umŕtveniu rieky a výrazným škodám na životnom prostredí,“ informovalo ministerstvo.

Ministerstvo teraz čaká na kompletné výsledky vyšetrovania polície, či sa ukáže, že porušovanie zákonov v súvislosti s Podhájskou sa diali aj priamo na pôde ministerstva. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny