Na hlavný obsah

Korčok o Talibane: Nemôžeme akceptovať žiadny režim, ktorý bude založený na násilnom prevzatí moci

Vyhlásil, že je v myšlienkach s najzraniteľnejšími.

Korčok o Talibane: Nemôžeme akceptovať žiadny režim, ktorý bude založený na násilnom prevzatí moci
Na snímke minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS) a muž predávajúci vlajky Talibanu v afganskej provincii Herát. Foto: TASR/SITA/AP/koláž RTVS

Aktuálne informácie o postupe Talibanu až do hlavného mesta Afganistanu Kábulu sú veľmi zlou správou pre mier, stabilitu aj bezpečnosť Afganistanu aj celého regiónu. V reakcií na udalosti v krajine to v nedeľu (15. 8.) vyhlásil minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS).

Doplnil, že sú zároveň aj zlou správou pre takmer 20-ročné pôsobenie slovenských vojakov v Afganistane, ktorých cieľom bolo podieľať sa na obnove krajiny a pomáhať tamojším obyvateľom viesť dôstojný život. 

„Som v myšlienkach s tými najzraniteľnejšími – so ženami a dievčatami v Afganistane. Ich sloboda, po rokoch, kedy opäť mohli chodiť do školy, pracovať a uplatniť sa v spoločnosti, je v obrovskom ohrození. A rovnako so všetkými občanmi Afganistanu, ktorí sú vystavení ohrozeniu vlastných životov a čelia teroru,“ uviedol Korčok.

Prehlásil, že Slovensko ako krajina, ktorá si cení ľudský život, slobodu a základné ľudské práva ako najvyššie hodnoty, apeluje na všetkých aktérov v krajine, aby predišli ďalšiemu krviprelievaniu a zaručili práva pre všetkých obyvateľov Afganistanu.

„Ako súčasť demokratického sveta nemôžeme akceptovať žiadny režim, ktorý bude založený na násilnom prevzatí moci, a ktorý má ako pracovnú metódu zabíjanie a masívne porušovanie ľudských práv a slobôd,“ podčiarkol minister zahraničia.

Korčok neskôr v nedeľu na sociálnej sieti uviedol, že rezort v posledných dňoch a hodinách intenzívne rokuje s partnermi o tom, ako sa aj Slovensko zapojí do krízovej evakuácie ohrozených osôb v dôsledku krvavej politiky Talibanu, ktorý preberá moc v Afganistane.

„Verím, že už v najbližších hodinách budeme môcť identifikovať, aké kapacity vieme poskytnúť,“ vyhlásil šéf rezortu diplomacie.

Taliban s vládou rokuje o odovzdaní moci

Zahraničné agentúry v nedeľu informovali, že islamistické hnutie Taliban začalo zo všetkých strán postupovať do afganskej metropoly Kábul.

Afganský úradujúci minister vnútra Abdul Sattár Mirzákval neskôr uviedol, že v krajine dôjde k „pokojnému odovzdaniu moci“ prechodnej vláde.

Vyhlásenie prišlo po tom, ako hnutie Taliban nariadilo svojim bojovníkom, aby zatiaľ nevstupovali do izolovaného hlavného mesta Kábul

Krátko predtým hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid pre stanicu BBC povedal, že môže potvrdiť, že hnutie vedie s prezidentským úradom rozhovory o pokojnom prevzatí moci. Organizuje ich šéf afganskej Najvyššej rady pre národné zmierenie Abdulláh Abdulláh.

Aj podľa nemenovaného afganského predstaviteľa smerovali vyjednávači Talibanu do prezidentského paláca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko