Na hlavný obsah

Taliban vstúpil do Kábulu, z metropoly utekajú tisíce ľudí

Islamisti postupujú do hlavného mesta.

Taliban vstúpil do Kábulu, z metropoly utekajú tisíce ľudí
Americký vrtuľník nad veľvyslanectvom USA v Kábule. Američania evakuujú svojich zamestnancov. Foto: SITA/AP

Islamisti z hnutia Taliban v nedeľu (15. 8.) zo všetkých strán postupujú do metropoly Kábul, informovala s odvolaním sa na afganské ministerstvo vnútra agentúra Reuters. Z mesta sa na poslednú chvíľu snažia utiecť tisíce ľudí.

Stanica BBC uviedla, že povstalci prechádzajú mestom bez akéhokoľvek odporu zo strany armády a bezpečnostných zložiek.

Hovorca Talibanu v Dauhe oznámil, že bojovníci sa majú držať v okrajových častiach Kábulu a nepoužívať násilie, kým hnutie neprevezme moc.

„Nechceme ani jednu nevinnú obeť ani zranených z radov afganských civilistov, keď preberáme velenie. Nevyhlásime ale prímerie,“ uviedol vo vyhlásení hovorca islamistického hnutia Zabíhulláh Mudžáhid. Podľa neho je bezpečnosť v metropole aj naďalej v rukách vlády.

Agentúre Reuters hovorca povedal, že povstalci sa nemienia pomstiť predstaviteľom vládnej moci ani príslušníkom armády a úradníkom, vedenie Talibanu podľa neho teraz rokuje s vládou o „mierumilovnom“ prevzatí moci.

Úrad afganského prezidenta Ašrafa Ghaního oznámil, že bezpečnostné sily majú situáciu v Kábule pod kontrolou. V meste sa ale na viacerých miestach strieľalo, uviedol Reuters.

V metropole podľa spravodajcov zahraničných médií panuje chaos, ľudia obliehali banky, aby si vybrali svoje úspory, napísal na twitteri Sharif Hassan z denníka The New York Times.

Dlhé fronty sa stoja aj pred ambasádami západných krajín, kde sa ľudia snažia získať víza, aby mohli vycestovať.

Ambasády ale pokračujú s evakuáciou svojich pracovníkov a odvážajú ich na kábulské letisko. Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa uviedla, že nevyhnutné množstvo konzulárnych úradníkov a diplomatov teraz pracuje priamo na letisku.

Zástupca NATO oznámil, že pracovníci misie Európskej únie boli presunutí na nešpecifikované bezpečné miesto.

Evakuujú sa aj sídla afganských vládnych úradov.

USA i Česko evakuujú veľvyslanectvo

V Kábule medzitým začali Spojené štáty s evakuáciou svojho veľvyslanectva, uviedli zdroje z americkej vlády, ktorá rozhodla o vyslaní 5 000 svojich vojakov do Afganistanu na zabezpečenie tejto operácie.

Podľa AP v areáli ambasády v nedeľu pristávali a odlietali odtiaľ vrtuľníky, pričom nad strechou budovy bolo vidno dym. Predstavitelia USA predtým oznámili, že diplomati veľvyslanectva začali ničiť citlivé dokumenty.

„Oznámili sme zástupcom Talibanu v Dauhe, že akákoľvek akcia z ich strany, ktorá by ohrozila našich pracovníkov a misiu, sa stretne s rýchlou a odhodlanou reakciou armády,“ uviedlo na twitteri americké veľvyslanectvo v Kábule.

V sobotu (14. 8.) tlmočil po rokovaní krízového štábu českého ministerstva zahraničia šéf rezortu Jakub Kulhánek, že Česko z ambasády v Kábule evakuuje svojich diplomatov.

Česká televízia ČT24 neskôr po rokovaní Bezpečnostnej rady štátu uviedla, že sa Česko okrem diplomatov rozhodlo z ambasády evakuovať aj všetkých afganských spolupracovníkov vrátane tlmočníkov aj s ich rodinami, ktorí o to požiadajú.

Na evakuácii svojich ľudí a spolupracovníkov pracuje tiež Británia. „Ministerstvo vnútra pracuje na tom, aby ochránilo britských občanov a pomohlo bývalým zamestnancom i ďalším potrebným dostať sa do Británie,“ uviedol úrad na twitteri.

Rusko v Kábule zostáva

Rusko sa, naopak, na evakuáciu svojich diplomatov nechystá, uviedol vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov

Taliban podľa Kabulova ponúkol Rusku i iným krajinám, ktoré diplomat vo vyjadrení pre ruské tlačové agentúry nemenoval, bezpečnostné záruky, pokiaľ ide o ich zastupiteľstvá v Afganistane, informuje agentúra AFP.

Vyslanec pre agentúru Interfax uviedol, že ruský veľvyslanec v Kábule a ďalší pracovníci ambasády „pokojne vykonávajú svoju prácu“.

V nedeľu nadránom obsadili militanti mesto Džalalabad na východe krajiny a neskôr prišli aj správy o ovládnutí mesta Chóst v rovnomennej provincii ležiacej tiež pri pakistanskej hranici.

Pozrite si reportáž, ktorú pre RTVS pripravil Matúš Havlík:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet