Na hlavný obsah

Mal by obvinený Kovařík odísť z funkcie šéfa polície? Názory v koalícii sa líšia

Mikulec nenavrhne výboru jeho odvolanie.

Mal by obvinený Kovařík odísť z funkcie šéfa polície? Názory v koalícii sa líšia
Policajný prezident Peter Kovařík. Foto: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) zatiaľ nechce komentovať obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka. Uviedla to jeho hovorkyňa Ľubica Janíková s tým, že sa predseda vlády musí oboznámiť s podrobnosťami a počká si na vývoj ďalšieho vyšetrovania. Názory na obvinenie Kovaříka sa v koalícii do značnej miery líšia.

Jasný názor Pčolinského, Kolíková je znepokojená

Šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský má však jednoznačný názor na to, čo by malo nasledovať. Nechce ani debatovať o tom, či má alebo nemá byť policajný prezident postavený mimo službu. „Jednoznačne by mal byť postavený mimo službu,“ skonštatoval pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) k tejto téme povedala, že polícia, prokuratúra a tí, ktorí vzniesli obvinenie voči Kovaříkovi a ktorí prípad dozorujú, by sa mali postaviť pred verejnosť a zdôvodniť vznesené obvinenie.

„Ak to neurobia, ak vyšetrovanie potrvá neúmerne dlho a ak ho sprevádza informačné vákuum, vzniká priestor na špekulácie a nemôžeme sa čudovať, že to má aj politický kontext. S týmto spokojná nie som,“ zdôraznila. Obvinenie policajného prezidenta považuje za veľmi vážnu vec. „Musí to znepokojovať nielen mňa, ale každého,“ podotkla.

Podpredseda vlády Richard Sulík (SaS) si myslí, že by Kovařík mal opustiť funkciu aspoň dočasne. „Ak sú tieto obvinenia aspoň čiastočne psotavené na solídnom základe, tak by mal policajný prezident prestať vykonávať svoju funkciu aspoň dočasne, aspoň kým sa ukáže, ako to vlastne je,“ uviedol v piatok (27. 8.).

Mikulec jeho odvolanie zatiaľ nenavrhne

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ešte vo štvrtok (26. 8.) avizoval, že zatiaľ nepripravuje rozhodnutie o dočasnom pozbavení Kovaříka výkonu štátnej služby policajta. Brannobezpečnostnému výboru jeho odvolanie nateraz nenavrhne.

„Podľa informácií, ktoré viem, si nemyslím, že Kovařík zmaril nejakú policajnú akciu a ani si nemyslím, že zneužil právomoc verejného činiteľa. Ale to je môj názor a budem rešpektovať ďalšie úkony orgánov činných v trestnom konaní,“ uviedol v piatok.

Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) si ho predvolal na zasadnutie výboru.

„Rozhodol som sa zavolať policajného prezidenta, aby sme si to prediskutovali. Bol som s ním už v kontakte a oznámil som mu to, že ho na výbor zavoláme. Súhlasil s tým. Otázkou je termín výboru,“ povedal ešte vo štvrtok.

Na tento výbor si chce počkať aj poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). „Mal by prísť, mal by vysvetľovať a odpovedať. Keď to nezvládne, mal by zvážiť odchod z funkcie,“ skonštatoval s tým, že zvolanie výboru by nemalo byť počas ďalšieho týždňa, ale až toho nasledujúceho, kedy by mohlo byť známe rozhodnutie o sťažnosti Kovaříka voči obvineniu.

Hnutie OĽANO uviedlo, že dôveruje Mikulcovi, že disponuje dostatkom informácií, aby kompetentne rozhodol o ďalšom postupe voči Kovaříkovi. „Veríme, že na protikorupčné ťaženie a ďalší boj proti organizovanému zločinu nebude mať vzniknutá situácia žiadny vplyv. Hoci viaceré kroky krajskej prokuratúry môže vnímať verejnosť rozpačito, k jej konaniu sa vyjadrovať nebudeme,“ napísalo hnutie.

Prezidentka: Je to vážna vec

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje obvinenie Kovaříka za vážnu vec. Je podľa nej dôležité presvedčivo ho verejnosti vysvetliť.

„Ak by svoj postup prokuratúra následne pred súdom neobhájila, je potrebné rátať s tým, že to na ňu vrhne veľmi zlé svetlo. Nateraz prezidentka nemá dostatok informácií, aby v tomto štádiu mohla vznesenie obvinenia posúdiť a počká si na ďalší priebeh vyšetrovania,“ skonštatoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko