Na hlavný obsah

Rozsiahly lesný požiar ohrozuje obyvateľov juhovýchodne od Atén

Požiare v Grécku sú však pod kontrolou.

Rozsiahly lesný požiar ohrozuje obyvateľov juhovýchodne od Atén
Na ilustračnej snímke hasiči bojujúci s požiarmi v Grécku. Foto: SITA/AP

Juhovýchodne od Atén, v okolí obce Keratea, vypukol v pondelok (16. 8.) rozsiahly lesný požiar. Niekoľko dedín a osád úrady nariadili evakuovať, napísala grécka tlač. Na mieste zasahuje vyše 80 hasičov, ktorým zo vzduchu pomáha 10 lietadiel a vrtuľníkov.

Požiar sa rýchlo rozšíril pre silný vietor a veľké sucho, ktoré panuje v krajine. Úrady evidujú jednu nezvestnú ženu. Agentúra DPA cituje dvoch starostov obcí v postihnutej oblasti, podľa ktorých oheň niekto založil úmyselne. Dym vidia aj obyvatelia Atén. Ďalší požiar vypukol západne od gréckej metropoly.

Zhorel dvojnásobok rozlohy Prahy

Úrady varovali obyvateľov pred vznikom požiarov. V štyroch regiónoch vrátane Attiky, kde sa nachádzajú Atény, vyhlásili veľmi vysoký stupeň výstrahy. V Grécku zhorelo od konca júla vyše 1 000 kilometrov štvorcových pôdy, čo je dvojnásobok rozlohy Prahy.

Zhruba polovica tejto plochy zhorela na ostrove Eubója. Podľa úradov za ostatný týždeň vypuklo v krajine okolo 600 lesných požiarov. Vláda považuje situáciu za najhoršiu za ostatné desiatky rokov.

Pomohlo ochladenie i zahraniční hasiči

Oheň sa podarilo dostať pod kontrolu či uhasiť vďaka rozsiahlej medzinárodnej pomoci i poklesu teplôt. V Grécku zasahovali jednotky z viac ako 20 krajín, vrátane Slovenska a Česka. Väčšina zahraničných jednotiek z krajiny už odišla. Slovenskí hasiči, ktorí si vyslúžili pochvalu od gréckych úradov, odchádzajú domov v pondelok. Českí vycestovali z Grécka v nedeľu (15. 8.), do Česka by mali doraziť v utorok (17. 8.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet