Na hlavný obsah

V Turecku sa zrútilo hasičské lietadlo s ôsmimi osobami na palube

K nehode došlo v oblasti Kahramanmaraš.

V Turecku sa zrútilo hasičské lietadlo s ôsmimi osobami na palube
Na snímke plamene lesného požiaru v tureckej dedine Cokertme, neďaleko mesta Bodrum 2. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Pád lietadla, ktoré v sobotu (14. 8.) na juhu Turecka hasilo lesný požiar, neprežil nikto z osemčlennej posádky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Pri zrútení lietadla zahynuli piati ruskí vojaci a traja tureckí občania, píšu ruské médiá. Rezort obrany v Moskve dodal, že stroj Beriev Be-200, ktorý si Ankara prenajala od Moskvy, spadol neďaleko juhotureckého mesta Adana okolo 15.30 h SELČ.

Súkromná spravodajská agentúra DHA napísala, že k pádu lietadla došlo pri hasení lesného požiaru v regióne Bertiz a príčina nehody zatiaľ nie je známa. Na miesto nešťastia boli vyslané pátracie a záchranárske tímy.

Agentúra Interfax dodala, že ruské ministerstvo obrany vyslalo na miesto tím, ktorý má vyšetriť príčinu nehody.

K požiaru, na hasení ktorého sa lietadlo podieľalo, došlo, keď do stromov udrel blesk, priblížil pre Anadolu guvernér provincie Kahramanmaraš Ömer Faruk Coškun.

„Do oblasti sme vyslali lietadlo, avšak prednedávnom sme s ním stratili spojenie a lietadlo sa zrútilo,“ povedal.

Osem obetí a 150 000 hektárov pôdy

Od konca júla vypuklo v Turecku takmer 300 požiarov, ktoré zasiahli približne polovicu z 81 provincií krajiny. Oheň spôsobil mimoriadne ťažké škody najmä v pobrežných provinciách Antalya a Mugla.

Turecký minister zahraničných vecí Bekir Pakdemirli vo štvrtok (12. 8.) uviedol, že za 16 dní hasiči s pomocou vrtuľníkov a lietadiel dostali pod kontrolu 299 požiarov. Lesné požiare si vyžiadali osem obetí na životoch.

V celom Turecku zničil oheň dovedna zhruba 150 000 hektárov (1 500 kilometrov štvorcových) pôdy. Príčina lesných požiarov zostáva naďalej predmetom vyšetrovania. Krajina navyše v posledných dňoch zápasí aj s rozsiahlymi povodňami a zosuvmi pôdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet