Na hlavný obsah

Vláda pre možný konflikt záujmov kandidáta nebude rozhodovať o novom šéfovi SPF

Minister pôdohospodárstva návrh nepredložil.

Vláda pre možný konflikt záujmov kandidáta nebude rozhodovať o novom šéfovi SPF
Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO). Foto: TASR

Vláda sa v stredu 25. augusta na prvom rokovaní po letnej prestávke nebude zaoberať menovaním nového šéfa Slovenského pozemkového fondu (SPF). Pred rokovaním to oznámil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

„Dnes som mal na rokovaní predložiť návrh na vymenovanie nového generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu. Po zverejnení výsledkov výberového konania som sa z médií dozvedel, že najlepší uchádzač na tento post pracoval v advokátskej kancelárii, voči ktorej vedie SPF súdny spor,“ vysvetlil minister.

Vlčan priblížil, že hoci kandidát pracoval v danej kancelárii pred viac ako 20 rokmi, napriek tomu by to mohlo byť považované za konflikt záujmov.

„O to viac, že ďalším zisťovaním sa zistilo, že advokát, ktorý v súčasnosti zastupuje SPF, bol tiež v minulosti zamestnancom predmetnej advokátskej kancelárie práve v období, keď táto kancelária pracovala pre SPF,“ dodal Vlčan.

Ako minister uviedol, preto sa „v súlade so zákonom“ rozhodol pokračovať vo výberovom konaní a tiež pre rozšírenie výberovej komisie o zástupcov verejnosti.

„Ďalšie kolá výberových pohovorov budeme streamovať, aby aj verejnosť mohla vidieť, na čo sa členovia komisie pýtajú, ako jednotliví uchádzači o túto pozíciu reagujú. Budem rád, ak sa do výberového konania zapojí čo najviac kvalifikovaných kandidátov,“ vyhlásil.

Agrorezort 23. augusta oznámil, že v sídle ministerstva pôdohospodárstva sa uskutočnil výberový pohovor na funkciu generálneho riaditeľa SPF. Ako ďalej rezort informoval, podľa hodnotenia výberovej komisie Marián Bulla získal 68 bodov, Karol Rajnoha 99 bodov a Jana Štilichová 86 bodov z možného počtu 125 bodov.

Vlčan mal na základe výsledkov výberového pohovoru podľa ministerstva na stredajšie rokovanie vlády predložiť návrh na vymenovanie Rajnohu do funkcie šéfa SPF.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika