Na hlavný obsah

Žilinka zrušil obvinenia voči Haščákovi a Arpášovcom v kauze Gorila

Stotožnil sa s názorom Najvyššieho súdu.

Žilinka zrušil obvinenia voči Haščákovi a Arpášovcom v kauze Gorila
Na snímke slovenský finančník Jaroslav Haščák. Foto: TASR

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka v utorok (31. 8.) zrušil uznesenie vyšetrovateľky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z 1. decembra, ktorým vzniesla obvinenia voči trom osobám – finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému šéfovi kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírovi Arpášovi a jeho manželke Dane Arpášovej v kauze Gorila. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Haščák bol obvinený zo zločinu podplácania a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Arpáš zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti a Arpášová z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Žilinka sa po preskúmaní veci stotožnil s názorom Najvyššieho súdu (NS) SR vysloveným v uznesení zo 7. januára 2021, že „orgánom činným v trestnom konaní sa v predmetnej veci nepodarilo zabezpečiť dôkazy v takom množstve a kvalite, ktoré by v tomto štádiu trestného konania umožňovali vyvodiť podozrenie v určitej rozumnej miere pravdepodobnosti, že obvinení sa skutkov tak, ako sú im kladené za vinu, dopustili“.

Dospel tak k záveru, že také dôkazy neboli zabezpečené ani po vydaní a právoplatnosti napadnutých uznesení, keďže výpovede svedkov neobsahujú žiadne relevantné skutočnosti, ktoré by potvrdzovali dôvodnosť vzneseného obvinenia.

„Pri posudzovaní veci generálny prokurátor Slovenskej republiky zohľadnil aj nálezy Ústavného súdu Slovenskej republiky z 20. 11 .2012 a 2. 2. 2016 a rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva z 20. 7. 2021. V zhode so skutkovými a právnymi závermi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky generálny prokurátor Slovenskej republiky konštatuje, že týmto právoplatným uznesením o vznesení obvinenia bol porušený zákon v neprospech všetkých troch obvinených,“ uviedla Tökölyová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko