Na hlavný obsah

Pčolinský ide na slobodu. Generálna prokuratúra mu zrušila obvinenia

Potvrdil to jeho obhajca.

Pčolinský ide na slobodu. Generálna prokuratúra mu zrušila obvinenia
Na snímke bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto: TASR

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský ide na slobodu. Generálna prokuratúra mu zrušila obidve obvinenia, pre ktoré bol stíhaný väzobne. Informoval o tom v utorok (31. 8.) portál aktuality.sk, ktorému poskytol informáciu obhajca Pčolinského Ondrej Urban.

Pčolinský bol vo vyšetrovacej väzbe takmer šesť mesiacov. Čelil obvineniam z prijímania úplatku a podplácania.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Klaudia Suchomel Guzová:

Reakcie politikov

„Zrušenie obvinenia bývalého riaditeľa SIS námestníkom generálneho prokurátora je prekvapujúce o to viac, že len minulý týždeň senát Najvyššieho súdu SR, a pred tým ďalšie dva jeho senáty, nevideli dôvody na zrušenie väzby, a teda potvrdili dôvodnosť trestného stíhania. Očakávam teraz, že v rámci zákonných možností prokuratúra objasní tie skutočnosti, na základe ktorých k zrušeniu obvinenia došlo a odpovie na otázky, ktoré to vyvolalo,“ zareagovala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že rešpektuje, že Pčolinskému zrušili obvinenia a mieri na slobodu. Bližšie komentovať to však odmietol. „Nekomentujem činnosť orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Jedna vec je politický život a druhá život OČTK. Musí to byť oddelené,“ skonštatoval.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) od generálnej prokuratúry očakáva, že poskytne viac informácií k zrušeniu obvinení. „Dozvedela som sa o tom na rokovaní vlády a myslím si, že aj GP by k tomu mala dať viac informácií. Sme v štádiu konania, kedy je to náležité,“ podčiarkla.

K tomuto prípadu ministerka tiež uviedla, že je dôležité, aby vo všetkých trestných konaniach, ktoré sa týkajú takýchto káuz, bol zrozumiteľný postup orgánov činných v trestnom konaní aj výsledky ich rozhodnutí vrátane rozhodnutí súdov. „Je dôležité, aby v prípade, že danou vecou sa zaoberala či už generálna prokuratúra, špeciálna prokuratúra, Špecializovaný trestný súd, Najvyšší súd, dokonca aj Ústavný súd a je zjavné, že v danej veci majú odlišný právny názor, aby bolo veľmi zrozumiteľne zdôvodnené od toho orgánu, ktorý sa rozhodol zastaviť trestné stíhanie, prečo tak urobil. Osobitne ak tak urobil v momente, keď sa daná vec mala dostať na súd ako obžaloba,“ skonštatovala Kolíková.

Minister práce a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajinak uviedol, že prepustenie Pčolinského ho teší. „Po celý čas som bol presvedčený o jeho nevine, poznám ho 25 rokov,“ poznamenal s tým, že bližšie sa k situácii vyjadrí po obdržaní detailných informácií. Pčolinského nominovalo na post šéfa SIS práve hnutie Sme rodina.

Stanoviská prokuratúr

Generálna prokuratúra SR tvrdí, že neboli splnené zákonné podmienky ani na trestné stíhanie Pčolinského a tiež ani podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára. Rozhodol tak námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera, ktorý im po preskúmaní stíhania zrušil obvinenia.

„Neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie oboch obvinených pre skutky, pre ktoré im bolo vznesené obvinenie, a to pre závažné procesné pochybenia a absenciu dôkazov, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali,“ informovala hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová o záveroch námestníka Kanderu zastupujúceho generálneho prokurátora SR, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekoná.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nemá doteraz doručené rozhodnutie generálneho prokurátora k zrušeniu obvinení Pčolinského. Zo stanoviska vyplýva, že v pondelok (30. 8.) predložil vyšetrovateľ vyšetrovací spis s návrhom na podanie obžaloby a dozorujúci prokurátor pripravoval obžalobu.

„V predmetnej veci v rámci konania a rozhodovania o väzbe bola štyrikrát právoplatne posudzovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania a dôvodnosť väzby, a to tromi senátmi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (osem sudcov) a dvomi sudcami Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie,“ uvádza sa v stanovisku ÚŠP.

Vo všetkých štyroch prípadoch bola konštatovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania obvineného, ako aj dôvodnosť väzby. „Od vzniku ÚŠP nebolo nikdy rozhodnuté o zrušení obvinenia obvinenému, ktorého dôvodnosť trestného stíhania bola preskúmavaná v rámci konania o väzbe Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom Slovenskej republiky,“ píše sa v stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko