Na hlavný obsah

Čína prepustila Kanaďanov, ktorých obvinila a väznila pre špionáž

Podnikateľa Spavora v auguste odsúdili na 11 rokov.

Čína prepustila Kanaďanov, ktorých obvinila a väznila pre špionáž
Na archívnej snímke jeden z prepustených, podnikateľ Michael Spavor. Foto: SITA/AP

Dvoch občanov Kanady, ktorých Peking obvinil zo špionáže a zadržiaval viac ako 1 000 dní, prepustili z väzenia a odleteli späť domov. Do krajiny by sa mali vrátiť v sobotu (25. 9.) skoro ráno miestneho času. Povedal to kanadský premiér Justin Trudeau.

Oznámenie prišlo len niekoľko hodín po tom, ako sa vrcholná manažérka čínskeho komunikačného gigantu Huawei Technologies dohodla na urovnaní svojho obvinenia s americkým ministerstvom spravodlivosti a odletela späť do Číny.

Bývalého diplomata Michaela Kovriga a podnikateľa Michaela Spavora zadržali v decembri 2018, krátko po tom, ako kanadská polícia na základe amerického zatykača zatkla finančnú riaditeľku Huawei Meng Wan-čou.

Podľa čínskych úradov sa Spavor a Kovrig dopúšťali aktivít podrývajúcich čínsku národnú bezpečnosť. Ottawa sa proti ich zatknutiu hlasno ohradzovala a tvrdila, že ide o pomstu za zatknutie finančnej riaditeľky Huaweiu, čo však Peking odmietal. Spavora odsúdil v auguste čínsky súd na 11 rokov väzenia za špionáž.

Meng Wan-čou je dcérou zakladateľa firmy Huawei Žen Čeng-feja. Američania tvrdia, že riaditeľka vydávala spoločnosti Huawei a Skycom za dve oddelené firmy, hoci Spojené štáty ich považujú za jednu. Vďaka tomu pre spoločnosť zabezpečila prístup k iránskemu trhu v rozpore s americkými sankciami.

Americká prokuratúra v piatok (24. 9.) oznámila, že dosiahla s Meng Wan-čou dohodu o odložení stíhania. Podľa amerických prokurátorov sa dohoda skončí v decembri budúceho roka a ak dovtedy Meng Wan-čou neporuší znovu zákon, prestanú ju USA stíhať úplne.

Finančná riaditeľka Huaweiu podľa amerických médií bude musieť výmenou uznať, že sa v niektorých veciach dopustila protiprávneho konania. Dohoda sa týka len Meng Wan-čou, takže žaloby USA proti samotnej spoločnosti Huawei tak zostanú naďalej platné, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet