Na hlavný obsah

Kim Čong-un odsúdil ponuky Američanov na dialóg

Rokovania sú pozastavené už viac ako dva roky.

Kim Čong-un odsúdil ponuky Američanov na dialóg
Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Líder KĽDR Kim Čong-un slovne odsúdil ponuku USA na dialóg a administratívu amerického prezidenta Joea Bidena obvinil, že voči KĽDR pokračuje v nepriateľskej politike. Informovala o tom vo štvrtok (30. 9.) agentúra AFP.

Rokovania medzi Washingtonom a Pchjongjangom sú pozastavené od februára 2019, keď stroskotal druhý samit Kima Čong-una s vtedajším šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom vo Vietname, a to z dôvodu nezhody v otázke prípadného zmiernenia sankcií USA proti KĽDR.

USA v posledných mesiacoch opakovanie navrhli stretnutie s predstaviteľmi Severnej Kórey, ktoré sa podľa nich môže uskutočniť kedykoľvek a kdekoľvek. Cieľom má byť úsilie o dosiahnutie denuklearizácie.

Kim Čong-un však tieto vyhlásenia označil za „masku“, ktorá má zakryť klamstvá a nepriateľské činy Spojených štátov. Takisto podľa neho ide o pokračovanie nepriateľskej politiky predchádzajúcej americkej vlády, napísal denník vládnucej robotníckej strany Rodong sinmun.

Vojenské hrozby a politika nepriateľstva USA sa podľa severokórejského lídra počas pôsobenia novej americkej vlády vôbec nezmenili, sú len viac „ľstivé“.

Severná Kórea oznámila, že počas tohto týždňa otestovala novú hypersonickú strelu Hwasong-8. V reakcii na túto raketovú skúšku vo štvrtok zasadne Bezpečnostná rada OSN, píše AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet