Na hlavný obsah

Odpálili sme hypersonickú strelu, hlási Severná Kórea

Test prebehol na kozmodróme Sohe.

Odpálili sme hypersonickú strelu, hlási Severná Kórea
Ľudia v Soule pozerajú správy o tom, ako Severná Kórea odpálila hypersonickú raketu. Foto: SITA/AP

Severná Kórea v utorok (28. 9.) úspešne otestovala novú hypersonickú strelu Hwasong-8, informovala v stredu (29. 9.) štátna Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA). Píšu o tom agentúry DPA, AP a Jonhap.

KCNA spresnila, že test prebehol na kozmodróme Sohe, známejšom pod názvom Tongčchang-ri a mal „veľký strategický význam“.

Severokórejský denník Rodong sinmun zverejnil zo skúšky fotografiu, na ktorej vidno, ako táto hypersonická zbraň stúpa k oblohe, píše agentúra AFP.

Generálny štáb juhokórejskej armády predtým uviedol, že z vnútrozemia KĽDR smerom na východ nad Japonské more v utorok okolo 6.40 h miestneho času vypálili strela krátkeho doletu. Juhokórejská armáda neuviedla, či išlo o balistickú strelu, ani akú vzdialenosť preletela.

Hovorca japonského ministerstva obrany, ktorý nechcel byť menovaný, agentúre AFP povedal, že mohlo ísť o balistickú strelu, ktorá dopadla do mora mimo výlučnej ekonomickej zóny Japonska.

Rezolúcie OSN pritom zakazujú KĽDR uskutočňovať skúšky balistických rakiet, ktoré by mohli v závislosti od svojej konštrukcie niesť aj jadrovú hlavicu. Na túto izolovanú krajinu navyše za jej jadrový program uvalili prísne medzinárodné sankcie.

Severná Kórea odpálila 15. septembra do Japonského mora dve rakety krátkeho doletu. Krátko predtým KĽDR skúšobne odpálila nový typ riadených striel dlhého doletu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet