Na hlavný obsah

Pápež František odcestoval zo Slovenska, jeho pastoračná cesta sa skončila

Na Slovensku bol od nedele.

Pápež František odcestoval zo Slovenska, jeho pastoračná cesta sa skončila
Pápež František nastupuje do lietadla na bratislavskom letisku. Foto: TASR

Pastoračná návšteva pápeža Františka na Slovensku sa v stredu (15. 9.) popoludní skončila. Po svätej omši v Národnej svätyni v Šaštíne sa pápež na bratislavskom letisku rozlúčil a odcestoval do Ríma. Počas štyroch dní v Slovenskej republike absolvoval stretnutia s najvyššími predstaviteľmi štátu, zástupcami náboženských obcí, aj židovskej či rómskej komunity. Okrem Šaštína navštívil tiež Bratislavu, Košice a Prešov.

Pred návratom do Vatikánu sa na letisku s pápežom rozlúčili traja najvyšší ústavní činitelia na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, s ktorou absolvoval aj krátke súkromné stretnutie. Pri odlete boli prítomní aj veľvyslanec SR pri Svätej Stolici Marek Lisánsky, štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková, primátor Bratislavy Matúš Vallo, zástupcovia náboženskej obce a Kancelárie prezidenta SR.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravili Klaudia Suchomel Guzová a Katarína Wildová:

Pápež František vo svojom pondelkovom (13. 9.) príhovore vyhlásil, že dejiny Slovenska pozývajú k tomu, aby bolo posolstvom pokoja v srdci Európy. Slovákov vyzval, nech z ich sŕdc nevymizne povolanie k bratstvu. Pandémiu nového koronavírusu označil za „skúšku našich čias“. Ľudia by podľa neho mali túto krízu prijať ako „výzvu prehodnotiť náš životný štýl“.

Nemá zmysel sa podľa pápeža sťažovať na minulosť, treba si vyhrnúť rukávy a spolu budovať budúcnosť. Vyzdvihol význam spravodlivosti, starostlivosti o najslabších a varoval pred konzumom, materializmom a ideologickou kolonizáciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko