Na hlavný obsah

Pápež sa v Košiciach prihovoril mladým: Nepočúvajte tých, ktorí šíria pesimizmus

Hovoril tiež o láske a koreňoch.

Pápež sa v Košiciach prihovoril mladým: Nepočúvajte tých, ktorí šíria pesimizmus
Pápež František v Košiciach. Foto: TASR

Viac ako 20 000 tisíc ľudí, prevažne mladých, prišlo v utorok (14. 9.) na stretnutie s pápežom Františkom na košický štadión Lokomotíva. Svätý Otec vo svojom príhovore upriamil pozornosť na tému lásky a mladých vyzval, aby nepodliehali pesimizmu.

„Nenechajte sa ovládnuť smútkom alebo rezignovaným znechutením tých, ktorí hovoria, že sa nič nezmení. Ten, kto tomu uverí, ochorie na pesimizmus a vnútorne zostarne, zostarne mladý. Dnes je toľko rozkladných síl, tých, ktorí obviňujú všetkých a všetko, šíria negativizmus, sú odborníkmi na sťažnosti. Nepočúvajte ich, pretože sťažovanie sa a pesimizmus nie sú kresťanské. Pán nemá rád smútok a keď niekto zo seba robí obeť. Nie sme stvorení, aby sme skláňali hlavu k zemi, ale aby sme ju pozdvihli k nebu,“ povedal pápež.

Mladých tiež poprosil, aby nenechali svoje dni plynúť ako epizódy v telenovele. „Keď snívate o láske, neverte v špeciálne efekty, ale v to, že každý z vás je výnimočný. Každý je darom a môže zo života urobiť dar. Ostatní, spoločnosť, chudobní na vás čakajú. Snívajte o kráse, ktorá presahuje vzhľad,“ povedal. Varoval tiež pred tými, ktorí predávajú ilúzie, označil ich za manipulátorov šťastia.

Láska podľa jeho neznamená mať všetko a hneď, ale je vernosťou, darom a zodpovednosťou. Skutočnou originalitou a revolúciou je podľa neho oslobodiť sa od kultúry provizórnosti.

Pápež tiež mládeži poradil, aby nezabúdali na svoje korene a venovali čas rodičom a starým rodičom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet