Na hlavný obsah

Premiér Heger si vie predstaviť vládu bez Sme rodina

Pondelkovú diskusiu novej pracovnej skupiny označil za konštruktívnu.

Premiér Heger si vie predstaviť vládu bez Sme rodina
Na snímke v popredí predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že si vie predstaviť vládnu koalíciu bez hnutia Sme rodina. Nevylúčil scenár trojkoalície s podporou niektorých nezaradených poslancov. „Dôležitá je stabilná vláda a tá, ktorá má výsledky. Potrebujeme podporu parlamentu,“ uviedol po pondelkovom (20. 9.) prvom rokovaní odbornej pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát.

„Viem si to predstaviť, ak to bude v prospech občanov,“ skonštatoval. Líder OĽANO Igor Matovič v nedeľu (19. 9.) povedal, že ak by Sme rodina blokovalo očistný proces a rozhodlo sa „drukovať“ predstaviteľom opozície, musela by si koalícia začať klásť otázku, či sa dá jej fungovanie udržať aj bez Sme rodina. Strana SaS medzičasom uviedla, že takúto koalíciu by podporovalala.

Sme rodina sa nezúčastnila na rokovaní spomenutej pracovnej skupiny, čo avizovala už minulý týždeň. Na tom sa podľa Hegera riešilo viacero vecí. „Prvý krok je identifikácia problémových oblastí. Diskusia bola konštruktívna a rýchla. Prvé návrhy úprav do legislatívnej podoby by mali byť v priebehu najbližších dní,“ špecifikoval.

Dodal, že ak sa ukáže, že pre spravodlivosť je potrebné robiť zmeny, vláda je pripravená ich uskutočniť. Pripomenul, že pracovná skupina vznikla ako reakcia na udalosti z posledných týždňov – spomenul zatýkanie policajtov, zrušenie obvinení na základe paragrafu 363 či obvinenie voči dvom novinárom Denníka N.

Heger uviedol, že odborné zloženie skupiny je na Slovensku bezprecedentné, a to najmä svojím odborným základom. Presadiť chce podľa neho „systémové a kvalitné riešenia, ktoré odkryjú nedostatky, ktoré vyskakujú“. „Aktuálna situácia je mimoriadne vážna,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko