Na hlavný obsah

Bieloruska Kalesnikavová získala cenu Václava Havla

Odsúdili ju na 11 rokov väzenia.

Bieloruska Kalesnikavová získala cenu Václava Havla
Poprední predstavitelia bieloruskej opozície Maxim Znak (v pozadí) a Maryja Kalesnikavová stoja v sklenenej klietke pre obžalovaných počas súdneho pojednávania v Minsku. Foto: TASR/AP

Cenu Václava Havla za rok 2021 získala bieloruská opozičná líderka Maryja Kalesnikavová, jedna z troch žien, ktoré sú symbolom zápasu bieloruského ľudu o politické a občianske slobody a základné ľudské práva.

Ocenenie udeľuje Rada Európy v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77 od roku 2013.

Kalesnikavovú zadržiavajú od chvíle, keď ju pred rokom v Minsku uniesli bieloruské orgány a úspešne vzdorovala pokusu o nútený odchod z krajiny. Na začiatku septembra ju odsúdili na 11 rokov väzenia. Čelila obvineniu z podvracania a narúšania národnej bezpečnosti.

Výročnú cenu nesúcu meno prvého prezidenta Českej republiky, ktorú sprevádza odmena 60 000 eur, za ňu na zasadnutí Rady Európy prevzala jej sestra.

Nominovaní boli tento rok traja kandidáti. Porotcovia v priamom prenose z budovy Rady Európy v Štrasburgu ocenili ich odvahu v boji za ľudské práva, ktorému neváhajú prinášať osobné obete a nasledujú tak príklad Václava Havla.

Ďalším oceneným je francúzska mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc, ktorá bráni slobodu prejavu a práva na informácie, vedie vyšetrovanie a podniká právne kroky proti ľuďom zodpovedným za vraždy novinárov.

A tiež aj obhajca ľudských práv z Burundi Germain Rukuki. Ten neúnavne bojuje proti mučeniu a trestu smrti, za čo ho v roku 2018 odsúdili na 32 rokov väzenia. Odvolací súd mu tento rok trest znížil na jeden rok a Rukukiho prepustili.

Prvým laureátom ceny sa stal v roku 2013 bieloruský disident Ales Bjaljacki. Ocenenie za minulý rok získala Ľudžajn Hazlúlová (Loujain Alhathloulová), jedna z líderiek hnutia za ženské práva v Saudskej Arábii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet