Na hlavný obsah

Škótska vláda prisľúbila, že ďalšie referendum o nezávislosti bude do konca roka 2023

Predchádzajúce sa konalo v roku 2014.

Škótska vláda prisľúbila, že ďalšie referendum o nezávislosti bude do konca roka 2023
Na archívnej snímke škótska premiérka Nicola Sturgeonová počas prejavu v Edinburghu. Foto: TASR/AP

Škótska vláda prisľúbila, že do konca roka 2023 usporiada nové referendum o nezávislosti od Spojeného kráľovstva, a to aj napriek silnému odporu zo strany Londýna. Informovala o tom agentúra AFP.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v utorok (7. 9.) predstavila strategický plán vlády na nadchádzajúci rok, pričom podotkla aj to, že sa opätovne začne pracovať na zámere osamostatnenia Škótska od Británie.

Vládne strany v Škótsku chcú nezávislosť

„Naším zámerom, ak to covid dovolí, je aby to (referendum) bolo v prvej polovici funkčného obdobia tohto parlamentu, a teda pred koncom roka 2023,“ povedala poslancom v Edinburghu.

„Keď sa dostaneme z pandémie, budú nasledovať rozhodnutia, ktoré sformujú naše hospodárstvo a spoločnosť na nasledovné desaťročia… Ktorý parlament, ten vo (britský) Westminstri (v Londýne) alebo Holyrood (škótsky parlament v Edinburghu), by mal spraviť tieto rozhodnutia a akými zásadami by sa mali riadiť?“ dodala.

Premiérka Sturgeonová uviedla, že podrobne vypracovaný plán osamostatnenia pomôže Škótom, aby sa informovane rozhodli o tom, či chcú v Spojenom kráľovstve zostať alebo z neho odísť.

Sturgeonovej Škótska národná strana (SNP) v auguste oznámila, že dosiahla dohodu o deľbe moci so škótskou stranou Zelených. Obe tieto strany sa zasadzujú za nezávislosť, pričom v regionálnom parlamente majú väčšinu kresiel.

Johnson je proti konaniu referenda

Britský premiér Boris Johnson konanie nového referenda o nezávislosti Škótska nepripúšťa, zatiaľ čo šéf úradu britskej vlády Michael Gove povedal, že hlasovanie „nevidí“ skôr ako v roku 2024, pred britskými parlamentnými voľbami.

Pri referende z roku 2014 sa vyslovilo vyše 55 percent hlasujúcich proti odčleneniu Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva. Podľa Sturgenovej sa však situácia zmenila po celobritskom referende z roku 2016, v ktorom obyvatelia rozhodovali o členstve v EÚ. Veľká väčšina Škótov vtedy hlasovala proti vystúpeniu, tzv. brexitu, prehlasovali ich však voliči v Anglicku a Walese.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet