Na hlavný obsah

Žilinka na mediálny výbor neprišiel, Foltin je z jeho správania šokovaný

Výbor nerokoval, neschválil Žilinkove zastúpenie.

Žilinka na mediálny výbor neprišiel, Foltin je z jeho správania šokovaný
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR

Plánované mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá sa v utorok (7. 9.) neuskutočnilo. Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa ospravedlnil z dôvodu pracovnej vyťaženosti a členovia výboru neschválili jeho zastúpenie jeho námestníkom Jozefom Kanderom. Zároveň Žilinku pozvali na rokovanie výboru v piatok (10. 9.).

Žilinka mal na výbore vysvetliť, prečo na svojej minulotýždňovej tlačovej konferencii o zrušení obvinení umožnil prístup len niektorým médiám. Člen výboru Roman Foltin (SaS), ktorý o vystúpenie Žilinku požiadal, je zo správanie generálneho prokurátora „šokovaný.“

Zdôraznil, že výbory majú právo pozývať na svoje schôdze členov vlády a vedúcich iných orgánov štátnej správy, ako aj generálneho prokurátora a vyžadovať od nich vysvetlenia a potrebné podklady.

„Bohužiaľ, Maroš Žilinka nerešpektuje výbor ani parlament,“ dodal Foltin s tým, že trvá na jeho osobnej účasti. V prípade potreby sú poslanci pripravení v piatok spojiť rokovanie mediálneho a ústavnoprávneho výboru.

„Považujeme za neprípustné, aby generálna prokuratúra do budúcna takto selektovala novinárov,“ dodal predseda výboru Kristián Čekovský (OĽANO). „Keď pán Maroš Žilinka kandidoval za generálneho prokurátora, sľuboval transparentnosť. Považujem to za zlyhanie,“ pripomenul.

Žilinka odpovedal médiám statusom

Generálny prokurátor nevpustenie niektorých médií ešte skôr odôvodňoval kapacitou miestnosti, v ktorej sa konferencia konala. Šéfredaktori dotknutých médií mu poslali otvorený list, v ktorom prokuratúre vyčítajú, že ignoruje tlačový zákon, ktorý zaručuje pre novinárov slobodný prístup k informáciám.

Žilinka v utorok zareagoval na sociálnej sieti. „Generálna prokuratúra nezvolala tlačovú besedu ako formát poskytovania informácií, ktorý by zakladal možnú účasť všetkých médií pôsobiacich na trhu, ale z dôvodu čo najefektívnejšieho informovania verejnosti, zvolila formát vyhlásenia, ktorého sa zúčastnili akreditované štyri celoštátne televízie a dve tlačové agentúry,“ napísal.

Dodal, že uznesenia boli aj zverejnené na webe GP. Médiá, ktoré poslali otvorený list, zároveň obvinil z porušovania tlačového konania tým, že šíria nepravdivé informácie o selekcii novinárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko