Na hlavný obsah

Koalícia je zatiaľ k nahrávkam z chaty rezervovaná. Fico tvrdí, že rovnaké veci hovoril verejne

Peter Pčolinský na nahrávke nič nelegálne nenašiel.

Koalícia je zatiaľ k nahrávkam z chaty rezervovaná. Fico tvrdí, že rovnaké veci hovoril verejne
Na snímke poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Koalícia je zatiaľ rezervovaná k medializovaným nahrávkam, na ktorých figurujú Robert Fico a Robert Kaliňák (obaja Smer-SD). Podľa špeciálnej prokuratúry potvrdzujú tieto videá pochádzajúce z poľovníckej chaty snahy opozície, advokátov a podnikateľov ovplyvňovať vyšetrovanie vážnych káuz.

Koaličné strany si napriek tomu chcú počkať na ďalší vývoj celého prípadu. V prípade, ak by sa potvrdili slová špeciálnej prokuratúry, vládni politici sú presvedčení, že Fico by mal z politiky odísť

On osobne tak urobiť neplánuje, keďže podľa neho z nahrávok vyplýva len to, čo už povedal vo svojich verejných vyhláseniach.

Nie je štandardné, aby sa súčasní a bývalí politici stretávali s ľuďmi, ktorí majú blízko k obvineným sediacim vo väzbe, tvrdia koaliční poslanci. Pripúšťajú, že podobné stretnutia, ktoré sú zaznamenané na uniknutých nahrávkach, môžu mariť vyšetrovanie viacerých káuz. Téme sa venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

„Myslím si, že ak sa potvrdí, že ide o marenie vyšetrovania, tak Robert Fico by mal okamžite skončiť v politike,“ uviedol poslanec NR SR Peter Kremský (OĽANO).

Na záznamoch z poľovníckej chaty je okrem predsedu Smeru-SD aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör, syn väzobne stíhaného bývalého policajného prezidenta Tibor Gašpar ml. či advokát Marek Para, ktorý zastupuje obvinených v kauze Očistec.

Pčolinský zatiaľ na nahrávkach nič protiprávne nevidel

Podpredseda Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že zatiaľ na nahrávkach nič protiprávneho nenašiel.

„Rok sme tu mali všelijaké bombastické vyhlásenia a mnohé sa ukázali, že boli trošku postavené na vode, čiže naozaj by som si počkal na to, čo z toho vyplynie a ťažko sa hodnotí z nejakých 20 riadkov niečo,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Pčolinský.

Hovoril som na nahrávkach presne to, čo na verejnosti, tvrdí Fico

Na uniknuté odposluchy a kamerové záznamy ešte v pondelok (25. 10.) reagoval líder Smeru Fico. Podľa neho zo záznamov nevyplýva nič, čo by už nepovedal vo svojich verejných vyhláseniach.

„S obhajcami nevinných ľudí som sa stretával a budem sa stretávať, aby som mal dostatok informácií na svoju politickú prácu,“ uviedol.

Spomínaný advokát Marek Para odmieta, že by politikov navádzal na krivú výpoveď resp. maril vyšetrovanie. Nahrávky chce najskôr prebrať so sudcom. Pripustil, že v niektorých častiach môžu byť vulgárne, no nikto z aktérov neporušil zákon.

„Je veľmi zarážajúci fakt, že sa v podstate sleduje obhajoba, sledujú sa opoziční politici a zároveň sa cez médiá zverejňujú odkazy, že treba čakať NAKu a šúchať nohami a potom sa niekto čuduje, že sa ľudia stretávajú s trestnými advokátmi,“ povedal Para.

Podľa medializovaných informácií okresný súd povolil odposluchy kvôli inému vyšetrovaniu. Pôvodne sa nitrianski policajti zameriavali na pytliakov. Z tohto dôvodu nainštalovali odposluchy na spomínanú poľovnícku chatu. To, že kamery zachytili stretnutia opozičných politikov, podnikateľov a advokátov považuje koalícia za zhodu náhod.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko