Na hlavný obsah

Krajniak: Z podvodov pri vyplácaní prvej pomoci podozrievajú štyri osoby

Nevie či boli prepojení s podozrivými firmami.

Krajniak: Z podvodov pri vyplácaní prvej pomoci podozrievajú štyri osoby
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie k odhaleniu zneužívania systému príspevkov na ochranu pracovných miest žiadateľmi. Foto: TASR

Z podvodnej činnosti pri vyplácaní pandemickej prvej pomoci sú podozrivé štyri osoby, ktoré pracovali na bežných úradníckych pozíciách na úrade práce v Pezinku. So všetkými ukončili pracovný pomer. Kontrola v tomto prípade nezlyhala. Povedal to v piatok (22. 10.) minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Podľa Krajniaka bola sfalšovaná neexistujúca žiadosť, ktorú kompetentná osoba označila ako relevantnú, zároveň bol sfalšovaný aj podpis aj výsledok kontroly.

Krajniak to prirovnal k takej situácii, ako keby banková úradníčka pracujúca za pultom sfalšovala platobný príkaz, podpis a poslala niekoho peniaze na akýkoľvek účet. „Ide o chrapúnsky podvod so sfalšovaním listín a kontroly,“ poznamenal.

„Nechcem, aby štyri čierne ovce zdehonestovali prácu viac ako 7 500 pracovníkov na úradoch práce, ktorí sa snažili pomôcť čo najväčšiemu počtu ľudí. Dúfam, že tieto osoby budú niesť zodpovednosť za to, čo urobili,“ vyhlásil.

Podľa neho sa zatiaľ nevie o tom, že by podozrivé štyri osoby mali akékoľvek prepojenie s podozrivými firmami. „Na základe vykonaných kontrol chcem upozorniť aj ICJK, že nemáme informácie o takom počte firiem či peniazoch, ktoré lietajú v okruhoch, my máme iné informácie,“ uviedol.

Na otázku, či vyvodí politickú zodpovednosť, odpovedal, že neodstúpi, pretože konal hneď ako dostal informáciu o identifikovaní podozrivých platieb. „Lebo si myslím, že som v priebehu hodín urobil všetko, čo som mohol urobiť.“

Trestné oznámenie podali ešte 20. augusta. Krajniak nariadil vykonať kontrolu na pezinskom úrade práce, ktorá skončila 30. augusta. K 1. septembru sa rozhodol vymeniť generálneho riaditeľa ústredia práce, nie však pre podozrenie z jeho zapojenia sa do tejto nelegálnej činnosti. „Chcel som, aby celoslovenskú kontrolu vykonal už nový generálny riaditeľ,“ ozrejmil.

Celoslovenská kontrola identifikovala 339 žiadostí, ktoré mohli vykazovať podobnosť s tými pezinskými. Všetky, okrem tých z Pezinku, však boli oprávnené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko