Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za fyziku udelili za fyzikálne modely zemskej klímy

Poputuje do troch krajín.

Nobelovu cenu za fyziku v tomto roku získali Američan japonského pôvodu Syukuro Manabe, Nemec Klaus Hasselmann a Talian Giorgio Parisi za fyzikálne modely zemskej klímy. Oznámila to v utorok (5. 10.) Kráľovská švédska akadémia vied.

Prvých dvoch vedcov vyznamenali za svoju prácu na vytváraní fyzikálnych modelov zemskej klímy a za to, že spoľahlivo predpovedali globálne otepľovanie. Tretí z vedcov dostal prestížnu cenu za svoj príspevok k teórii náhodných fyzikálnych procesov. 

„Boli ocenení za prelomové príspevky k pochopeniu zložitých fyzikálnych systémov, pre ktoré je charakteristická náhoda a chaos,“ uviedla akadémia vo vyhlásení. „Tohtoročná cena vyzdvihuje nové metódy ich popisu a predpovedania ich dlhodobého správania sa,“ dodala akadémia.

Polovica ocenení pripadne meteorológom Manabemu a Hasselmannovi, druhá polovica ceny potom fyzikovi Parisimu.

Viac ako týždňová séria ohlasovania nositeľov prestížnych ocenení sa začala v pondelok (4. 10.), keď štokholmský Karolínsky inštitút oznámil, že tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo dostali dvaja americkí molekulárni biológovia David Julius a Ardem Patapoutian za objav receptorov teploty a hmatu.

Ocenenie, ktoré je dotované desiatimi miliónmi švédskych korún, tento týždeň udelia ešte za chémiu, za literatúru, za mier a na záver budúci týždeň v pondelok tiež za ekonómiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet