Na hlavný obsah

Podľa Šipoša by opoziční lídri mali vyzvať ľudí k očkovaniu. Tomáš avizoval novú snahu o referendum

Nie je potrebné vyhlásiť núdzový stav, tvrdí Šipoš.

Erik Tomáš a Michal Šipoš
Na snímke poslanci NR SR Erik Tomáš (nezaradený) a Michal Šipoš (OĽANO) v diskusnej relácii O 5 minút 12.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Koalícia je za to, aby bolo očkovanie proti covidu dobrovoľné. Pri téme zdravia by s ňou mala aj opozícia ťahať za jeden povraz. Myslí si to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš, ktorý to uviedol v nedeľnej (3. 10.) diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke.

„Ľudia reagujú na (lídra Hlasu-SD Petra) Pellegriniho, (šéfa Smeru-SD Roberta) Fica a (predsedu ĽSNS Mariana) Kotlebu. Ak by predstúpili pred ľudí a povedali, že dajte sa zaočkovať, dosiahneme kolektívnu imunitu. Oni sa ale vybrali iným smerom,“ zhodnotil Šipoš.

Šipoš: Inde v Európe to nevidíte

Pokračoval, že vláda k nikoho nenútila k vakcinácii a ani to nebude robiť. Nízku zaočkovanosť dáva za vinu aj opozícii. „Kto vyvoláva strach a hnev? Komu ide o to, aby tu bolo zle? Mne to vychádza tak, že tí, ktorí sú zhodou okolností v opozícii. Nikde v Európe to nevidíte, iba v našej krajine,“ zamyslel sa.

Poslanec NR SR a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš oponoval, že nízka zaočkovanosť súvisí s nedôverou voči vláde. „Po všetkých tých veciach napáchaných v boji s pandémiou vám už ľudia neveria,“ poznamenal. „Nikto nezmení náš postoj, že očkovanie má byť dobrovoľné. Nedopustíme, aby sa tu vytvárali dve kategórie ľudí,“ doplnil.

To, či sa Pellegrini nechá zaočkovať, je podľa Tomáša len na ňom. Nemyslí si, že by to pomohlo zvýšiť mieru zaočkovanosti. „Veľa známych politikov sa dalo zaočkovať vrátane prezidentky, ktorá je najpopulárnejšou političkou v krajine, tiež to nepomohlo až tak presvedčiť ľudí. Netvárme sa, že je to nejaký nástroj,“ povedal s tým, že podľa prieskumu je 70 % voličov Hlasu zaočkovaných.

Nástrojom podľa neho nie je ani naďalej prebiehajúca očkovacia lotéria. „Radšej ste mali dať peniaze na posilnenie ambulantných lekárov a nemocníc,“ odkázal Šipošovi. Ten reagoval, že „každý nástroj, ktorý pomôže zvýšiť očkovanie, je plusom“ a zopakoval svoje slová o tom, že by pomohli výzvy od opozície.

Na otázku, či je posledným riešením na zvýšenie očkovania finančná odmena za vakcináciu, Šipoš odpovedal, že je to jedna z alternatív. Napriek zhoršenej pandemickej situácii podľa neho nie je potrebné vyhlasovať núdzový stav. Tomáš neverí, že sa k tomu vláda neuchýli. „My si počkáme, treba tomu veriť,“ poznamenal.

Ďalšia referendová snaha?

K otázke, či Hlas-SD podporí protesty, ktoré avizoval Fico, Tomáš uviedol, že pre Hlas je cestou referendum. To o predčasných voľbách sa neuskutočnilo. Prezidentka Zuzana Čaputová v relácii O 5 minút 12 zopakovala, že „takto formulovaná otázka s takýmito dôsledkami nikdy nebola položená v referende“

Dodala, že keby jej predložili takú otázku ako v minulosti, referendum by vypísala. V roku 2004 sa na Slovensku konalo neúspešné referendum s otázkou: „Ste za to, aby poslanci NR SR prijali ústavný zákon o skrátení III. volebného obdobia NR SR tak, aby sa voľby do NR SR konali v roku 2004?“

Tomáš avizoval, že jeho strana je ochotná zobrať takto formulovanú otázku a vyzbierať podpisy. „Pokiaľ sa koalícia nerozhýbe a neprijme zmenu ústavy tak, ako sľubovali, veľmi rýchlo radi vyzbierame podpisy a zanesieme ich prezidentke,“ hovorí.

Na otázku, či si poslanci skrátia volebné obdobie a aká je pravdepodobnosť prijatia možnosti konania takéhoto referenda ústavným zákonom, Šipoš odpovedal: „Žiadneho referenda sa v OĽANO nebojíme. Musíme si ale počkať do decembra – vtedy uplynie lehota, kedy sa o týchto veciach môže hlasovať a povedať si, ako bude vyzerať zákon a aké budú lehoty.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko