Na hlavný obsah

Prezidentka: Téma očkovania sa zneužíva na burcovanie nenávisti k ľuďom

Niektorí politici stavili na nenávisť či traumu spoločnosti, tvrdí.

Prezidentka: Téma očkovania sa zneužíva na burcovanie nenávisti k ľuďom
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Jednou z hlavných línií správy o stave republiky od prezidentky SR Zuzany Čaputovej bola „snaha vyslať signál na spoluprácu a upokojenie situácie“. Hlava štátu to ozrejmila v nedeľnej (3. 10.) diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke. Slovensko v nej označila za zranenú krajinu, ktorá zúfalo potrebuje stabilitu, pričom hovorila aj o krokoch vlády v s pandémiou koronavírusu.

Po jej prejave zazneli rôzne ohlasy. Premiér Eduard Heger (OĽANO) skonštatoval, že „pravdivo popísala realitu“. Opozícia jej vyčítala, že bola málo kritická voči vláde. Podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický v Sobotných dialógoch na Rádiu Slovensko vyhlásil, že „sa postavila na stranu koalície a nepovedala, kto nesie zodpovednosť za súčasný stav v krajine“.

Podľa prezidentky bola správa adresná a kritika primeraná. „Výkon mandátu nemá slúžiť mne na nejaké terapeutické účely, ale má slúžiť krajine. Práve preto som sa snažila dať tam všetky potrebné oblasti – byť dostatočne jasná, zrozumiteľná a v tých prípadoch, kde som to uznala za vhodné, aj kritická. Myslím si, že kto to pozorne čítal, kritiku tam našiel,“ poznamenala.

Priznania sú veľmi silný signál

V správe tiež uviedla, že krajina potrebuje reformy v oblasti spravodlivosti. Napríklad v súvislosti s prokuratúrou hovorí o nedotiahnutom románskom modeli s prvkami sovietskeho. Tvrdí, že všetko treba urobiť „poctivo, odborne a v riadnom legislatívnom konaní“.

„Chápem, že môžu byť niektoré drobné inštitúty, ktoré treba opraviť trebárs cez poslanecký návrh, ale nepovažujem za vhodné a dobré, aby sa tak dialo cez skratky reagujúc na jednu životnú situáciu a podobne,“ zamyslela sa.

Zuzana Čaputová v O 5 minút 12
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a moderátor Marek Makara v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.Foto: RTVS
Foto: RTVS

K súčasnej situácii v bezpečnostných zložkách (zadržanie vyšetrovateľov NAKA či konflikty v polícii a prokuratúre) poznamenala, že je neprehľadná, pôsobí nezrozumiteľne a vzbudzuje skôr obavy ako pocit uistenia. Viaceré priznania sa ku korupčnej trestnej činnosti sú ale podľa nej „veľmi silný signál“.

Podozrenia, že niektorí vyšetrovatelia mali zneužiť svoju právomoc pri vyšetrovaní korupčných vecí, vníma ako závažné tvrdenie. „Pre mňa je absolútne dôležité, že takéto podozrenie nie je zametené pod koberec, ale je vyšetrované,“ doplnila hlava štátu.

Táto téma je podľa nej „ohromne politicky zneužívaná“ a malo by sa čakať na výsledky rozhodnutí skôr, než to budú politici komentovať. „Pri interpretácii je potrebné byť veľmi pozorný, kto to hovorí a aký cieľ tým sleduje,“ upozornila.

Na chvoste EÚ v očkovaní

Vo svojom prejave tiež ostro kritizovala nezvládnutie druhej vlny pandémie, ktorá podľa nej zasiala v spoločnosti strach a hnev. Zopakovala, že tisíce rodín prišli o svojich príbuzných či sociálne istoty.

Pri otázke, ako je krajina pripravená na tretiu vlnu, poznamenala, že vníma efektívnejšiu komunikáciu zo strany ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) a zrozumiteľnejší covidový automat či lepšie materiálne vybavenie nemocníc. Verí, že tretia vlna nebude taká tragická ako druhá.

Mrzí ju, že Slovensko je v rámci očkovania proti covidu medzi poslednými v rámci Európskej únie. „To nás môže prísť draho alebo stáť veľa,“ skonštatovala. Je jej ľúto, že téma očkovania sa stala akoby „deliacou líniou, dokonca v rodinách či na pracovisku“.

„Nemyslím si, že funguje zjednodušenie, že kto je nezaočkovaný, je hlúpejší alebo zlý človek. Faktom ale je, že sa tá téma nesmierne zneužíva na burcovanie nenávisti k ľuďom a pre mňa je absolútne neprípustné a nepredstaviteľné, že dokonca dochádza k atakom voči ľuďom, ktorí nám pomáhajú,“ uviedla a spomenula napríklad zdravotníkov či hygienikov.

Mieru zaočkovanosti podľa nej ovplyvňujú aj nesúrodé politické postoje a nejednotné posolstvá. Slovensko porovnala so susednými krajinami, kde majú „vládnuci reprezentanti jednotný postoj očkovaniu“. V tejto súvislosti dodala, že slovenská opozícia do veľkej miery nie je zástancom očkovania.

Prezidentka rozumie obavám ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, je pre ňu ale neprípustné, ak niekto šíri nenávisť a útočí na iných. Pri opozícii nechce paušalizovať, hovorí však, že sú aj „takí politickí predstavitelia, ktorí ako keby stavili na tú nenávisť alebo na traumu, ktorá v spoločnosti je v tomto ťažkom covidovom roku“. „A toto nepovažujem za fér, to je zneužitie tej slabosti ľudí a ponúknutie akýchsi jednoduchých vysvetlení a jednoduchých riešení,“ doplnila.

Nepravdivé tvrdenia o referende

Niektorí opoziční poslanci podľa nej dlhodobo hovoria veci, „ktoré s pravdou nemajú nič spoločné“. Ako príklad uviedla opakované tvrdenia Smeru-SD o tom, že zmarila referendum o predčasných parlamentných voľbách. Podľa nej je to zodpovednosť toho, kto jej „predložil referendovú otázku, ktorú Ústavný súd následne vyhlásil za neústavnú“.

Zuzana Čaputová v O 5 minút 12
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a moderátor Marek Makara v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Poukázala na to, že nesedí ani výrok, že už v minulosti boli takéto referendá vypísané. „Takto formulovaná otázka s takýmito dôsledkami nikdy nebola položená v referende. Keby mi predložili takú otázku ako v minulosti, bola by som referendum vypísala,“ tvrdí s tým, že aj keby vyhlásila referendum o predčasných voľbách, bolo by zrušené pre neplatnosť. Zopakovala, že zmena ústavy v tejto otázke musí prejsť Národnou radou SR.

Pre hľadanie riešenia, ako upokojiť situáciu v krajine, sa prezidentka počas predošlého týždňa stretla okrem iných aj s predstaviteľmi opozície Robertom Ficom (Smer-SD) či Petrom Pellegrinim (Hlas-SD). Stretnutia označila za užitočné a debatu za konštruktívnu.

Predčasné voľby sú podľa Čaputovej vždy jedným z možných východísk z politického napätia na Slovensku. Jedným dychom však dodala, že prvým ponúkaným riešením je stabilná vláda. „A ťažko sa hovorí o stabilnej vláde, pokiaľ počúvame z úst vládnych predstaviteľov každý týždeň, že niektorý z koaličných partnerov možno z tej vlády odíde a ohrozí existenciu,“ podotkla.

V súvislosti so svojimi slovami, že úroveň politických debát „klesla na úroveň, kde nikdy nebola“, apelovala na politikov, aby si strážili svoj vlastný slovník, nezneužívali nenávistné politické ciele a aby sa snažili kultúru aj v politike či komunikácii dostať na „úplne inú úroveň, spojili sily a riešili problémy ľudí“.

„Lebo ak riešime osobné konflikty, nemáme čas riešiť problémy ľudí a táto krajina je naozaj v krízovej situácii a potrebujeme sa posunúť dopredu,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko