Na hlavný obsah

Raketovými testami KĽDR sa bude zaoberať Bezpečnostná rada OSN

Mimoriadne zasadnutie iniciovali USA a Británia.

Raketovými testami KĽDR sa bude zaoberať Bezpečnostná rada OSN
Na snímke Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada OSN zvolala na stredu (20. 10.) mimoriadne zasadnutie o Severnej Kórei po tom, čo štátne média KĽDR informovali, že Pchjongjang vypálil „nový typ“ balistickej strely SLBM. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov.

Zasadnutie, ktoré sa uskutoční poobede, iniciovali Spojené štáty a Spojené kráľovstvo, dodali pre AFP spomínané zdroje.

Strela SLBM (submarine-launched ballistic missile) mala „mnoho moderných navádzacích technológií,“ uviedla Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA). Zároveň dodala, že ju vypálili z rovnakého plavidla, z ktorého Pchjongjang vystrelil pred piatimi rokmi svoju prvú strelu tohto typu.

SLBM je balistická strela odpaľovaná z ponorky, ktorá dokáže dopraviť na miesto určenia s vysokou presnosťou bojovú hlavicu, väčšinou vybavenú jadrovou alebo termonukleárnou náložou.

Oficiálna tlačová agentúra KĽDR v správe nespomenula vodcu Kim Čong-una, čo podľa AFP naznačuje, že pri teste nebol prítomný.

O vypálení spomínanej strely informovali už v utorok (19. 10.) ráno juhokórejské vojenské zdroje. Armáda USA tento krok KĽDR následne odsúdila a uviedla, že situáciu konzultovala s Južnou Kóreou a Japonskom.

Agentúra AP konštatovala, že Pchjongjang zjavne pokračuje v  sérii testov svojich zbraní. Ich cieľom je zrejme vyvinúť tlak na Washington a Soul pre rokovania o denuklearizácii Kórejského polostrova, ktoré už viac ako dva roky nenapredujú.

Severná Kórea v máji označila diplomaciu USA za „falošnú“ a podľa štátnych médií odmietla myšlienku rozhovorov s Washingtonom. Vyjadrenie z Pchjongjangu prišlo len deň po tom, ako administratíva prezidenta USA Joea Bidena uviedla, že je otvorená rokovaniam o denuklearizácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet