Na hlavný obsah

Reforma justície sľubuje sudcom vyššie platy

Mzdy by sa mali zvyšovať o 10 percent, odborári sú skeptickí.

Reforma justície sľubuje sudcom vyššie platy
Na snímke ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto: SITA

Aj keď sa kritický postoj hnutia Sme rodina k súdnej mape nemení, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková okrem nich hľadá podporu aj u ostatných členov koalície.

Po rokovaniach s nimi tvrdí, že robí maximum. Uviedla, že zhodu vidí napríklad pri zriadení mestských súdov v Bratislave a Košiciach. To však kritizujú sudcovia.

Súčasťou tretej úpravy súdnej mapy je aj zvýšenie platov pre zamestnancov justície. Odborári sú však skôr skeptickí. Tému sledoval redaktor Tobiáš Petra.

Zvyšovanie platov sudcov je otázne

V súdnej mape sa spomína zvyšovanie platov pre sudcov a zamestnancov súdov o 10 percent. Odborári by vyššie platy privítali, kladú si však otázku odkiaľ na ne zoberie ministerstvo peniaze. Tretí návrh súdnej mapy má podľa nich rátať s prostriedkami z plánu obnovy.

Podľa šéfky odborov zamestnancov justície Ingrid Vrkočovej tadiaľ cesta nevedie. „Plán obnovy vôbec v žiadnej kategórii nepočíta s ľuďmi. Venuje sa kapitálovým výdavkom a nie mzdovým výdavkom,“ povedala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Ministerka hovorí, že to v pláne ani nemala. „Keby to bolo možné, tak by som sa o to určite uchádzala. Z Plánu obnovy a odolnosti je možné zlepšiť materiálne podmienky sudcov, to sa týka budov, zabezpečenia počítačov a podobne, a to v plnosti plán obnovy poskytuje. Ak reforma nebude, tak o tie prostriedky prídeme,“ uviedla.

Či bude hľadať prostriedky u ministerstva financií nie je známe. Rezort totiž naposledy všetkým ministerstvám oznámil hromadné šetrenie, a tak balík peňazí pre súdnu mapu istý nie je.

„Výška prostriedkov, ktorá bude potrebná v prípade konkrétneho predpisu bude závisieť od jeho definitívnej schválenej podoby,“ uvádza v stanovisku ministerstvo financií.

Neistá podpora v koalícii

Istú podporu reforma stále nemá ani u niektorých koaličných partnerov. „Ten prvý návrh bol o rušení 20 – 30 súdov, ten tretí návrh je, že sa zrušia len štyri, a to nedáva logiku,“ kritizoval podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

„To nie je pravda. Návrh spred roka hovoril o tom, že bude 30 obvodov – a to je aj teraz, že budú 3 odvolacie súdy – a to je aj teraz. To kľúčové na tej reforme stále ostáva,“ oponuje Kolíková.

Prioritou podľa nej naďalej zostáva špecializácia a náhodný výber súdov. Okrem rozhovorov s poslaneckými klubmi SaS, Sme rodina či OĽANO sa bude ministerka rozprávať aj s poslancami Za ľudí. Čas na predloženie súdnej mapy do parlamentu má do 5. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko