Na hlavný obsah

Spovedné tajomstvo nie je nad zákonom, kňazi musia sexuálne zneužívanie nahlásiť

Predstavitelia francúzskej katolíckej cirkvi od roku 1950 sexuálne zneužili vyše 200 000 detí.

Spovedné tajomstvo nie je nad zákonom, kňazi musia sexuálne zneužívanie nahlásiť
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Kňazi majú povinnosť oznámiť prípady sexuálneho zneužívania, aj keď sa o nich dozvedia počas spovedi, povedal v piatok (8. 10.) francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

Reagoval tak na slová predsedu Francúzskej biskupskej konferencie Érica de Moulins-Beauforta, ktorý uviedol, že spovedné tajomstvo je nad zákonom aj pri znásilnení. Výrok sa vzťahoval k správe nezávislej vyšetrovacej komisie, ktorá odhalila, že od roku 1950 predstavitelia katolíckej cirkvi sexuálne zneužili asi 216 000 detí.

„Ak kňaz počas spovede dostane informácie o existencii takýchto skutočností, či už od obete alebo páchateľa, potom má imperatívnú povinnosť tieto skutočnosti oznámiť,“ uviedol Dupond – Moretti.

„Ak tak neurobí, musí byť odsúdený. Hovorí sa tomu neprekážanie zločinom alebo priestupkom. A čo sa týka služobného tajomstva, nie je to absolútne. Ak kňaz získa informácie o premlčaných alebo minulých skutočnostiach, nie je viazaný profesijným tajomstvom,“ dodal minister spravodlivosti.

„(Kňazi) môžu varovať úrady alebo použiť akékoľvek iné prostriedky, ktoré by tomu zabránili. Napríklad varovať príbuzných údajných obetí,“ povedal neskôr ministrov zástupca agentúre AFP.

Dupond-Morreti tiež požiadal prokurátora, aby po odhalení o rozsiahlom zneužívaní v cirkvi začal vyšetrovanie a prešetril aj skutky, ktoré sú už premlčané. Podľa ministra je to možné vďaka tento rok schválenému zákonu, ktorý má zlepšiť ochranu mladistvých.

Arcibiskup sa má pre svoje vyhlásenie o nadradenosti spovedného tajomstva nad zákonmi republiky stretnúť s francúzskym ministrom vnútra Geraldom Darmaninom. Na schôdzke, ktorá sa koná na žiadosť prezidenta Emmanuela Macrona, má vysvetliť, čo tým myslel. Darmanin v stredu (6. 10.) uviedol, že nad francúzskymi zákonmi nič nestojí.

De Moulins-Beaufort bol v utorok (5. 10.) jedným z tých, ktorí správu nezávislej vyšetrovacej komisie prezentovali. Od svojho výroku už spresnil, že zistenia komisie berie veľmi vážne, len je potrebné nájsť alternatívny spôsob, ako s informáciami o napadnutí pracovať bez toho, aby svedkovia museli porušiť tajomstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet