Na hlavný obsah

ŠÚKL vyhodnotil dva prípady úmrtí v súvislosti s očkovaním proti covidu

Od spustenia vakcinácie eviduje 8 820 hlásení nežiaducich účinkov.

ŠÚKL vyhodnotil dva prípady úmrtí v súvislosti s očkovaním proti covidu
Očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) uzavrel k štvrtku (28. 10.) šiesty a zároveň aj siedmy prípad úmrtia súvisiaci s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Informoval o tom na svojom webe.

V prvom prípade išlo o už medializovaný prípad muža vo veku 67 rokov očkovaného vakcínou Comirnaty (od Pfizer/BioNTech). Tým by mal byť bývalý europoslanec a minister školstva Jaroslav Paška, ktorý zomrel 15. júla.

„Vzhľadom na časovú súvislosť s očkovaním nemožno vylúčiť, že očkovanie prispelo k rozvoju komplikácií základného ochorenia pacienta a k následnému úmrtiu,“ uviedol ŠÚKL s tým, že kauzálnu súvislosť uzavrel ako možnú.

Druhým prípadom bola žena vo veku 68 rokov, ktorá dostala vakcínu Vaxzevria (od AstraZenecy). Príčina úmrtia stanovená pitvou súvisela so vznikom porúch zrážania krvi.

„Vzhľadom na závery patologicko-anatomickej pitvy a časovú súvislosť s očkovaním bola kauzálna súvislosť medzi očkovaním a úmrtím vyhodnotená ako pravdepodobná,“ napísal ústav.

ŠÚKL eviduje dohromady sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním. Pripomína, že pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v troch ako pravdepodobný.

„Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený. Aj ak súvis nebol potvrdený, ale úmrtie bolo štátnemu ústavu nahlásené, hlásenie zasielame spolu s jeho popisom do európskej databázy nežiaducich účinkov,“ dodal ústav.

K štvrtku ŠÚKL tiež evidoval 8 820 hlásení o podozrení na vedľajšie nežiaduce účinky od momentu, ako sa na Slovensku začalo očkovať proti covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko