Na hlavný obsah

Útok na EÚ, riziko odchodu. Štáty Únie sú znepokojené z verdiktu poľského súdu

Ten spochybnil nadradenosť práva EÚ nad poľskými zákonmi.

Útok na EÚ, riziko odchodu. Štáty Únie sú znepokojené z verdiktu poľského súdu
Prívrženci EÚ protestovali vo Varšave proti verdiktu Ústavného súdu. Foto: TASR/AP

Verdikt poľského ústavného súdu, ktorý spochybňuje nadradenosť únijného práva nad poľskými zákonmi je útokom na Európsku úniu. Možnou reakciou bloku je uloženie sankcií voči Varšave. V piatok (8. 10.) to vyhlásil francúzsky minister pre európske záležitosti Absoment Beaune. Podľa luxemburského ministra zahraničia Jeana Asselborna sa Poľsko zahráva s ohňom.

„Je to nesmierne vážne. Je tu de facto riziko (poľského) odchodu z Európskej únie,“ povedal Beaune televízii BFM TV a dodal, že by si takýto krok Varšavy neprial.

„Vývoj v Poľsku je veľmi, veľmi znepokojujúci. Musíme jasne povedať, že táto vláda sa zahráva s ohňom,“ poznamenal Asselborn pri príchode na unijné stretnutie v Luxemburgu.

„Nadradenosť európskeho práva je nevyhnutná pre európsku integráciu a spoločný život v Európe. Ak bude tento princíp porušený, potom Európa tak, ako ju poznáme, ako bola vybudovaná Rímskymi zmluvami, prestane existovať,“ dodal.

Aj v Nemecku médiá o rozhodnutí poľského ústavného súdu informujú ako o ďalšom kroku Poľska k odchodu z Európskej únie či o údere proti právu.

Nemecká stanica Deutsche Welle (DW) uviedla, že kým opozícia a veľká časť odborníkov je otrasená, národne – konzervatívna vláda vedená stranou Právo a spravodlivosť (PiS) je naopak spokojná.

„Ústavný súd, ktorý teraz v chúlostivej otázke rozhodoval, sám čelí podozreniu z predpojatosti, keďže jeho personálne zloženie bolo zmenené v rozpore s predpismi,“ uviedla DW.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet