Na hlavný obsah

Česko: Nezaočkovaní zdravotníci sa budú musieť pravidelne testovať

Opatrenia sa sprísnia aj pre vysokoškolákov.

Česko: Nezaočkovaní zdravotníci sa budú musieť pravidelne testovať
Ilustračná snímka - zdravotníci sa starajú o pacienta infikovaného koronavírusom. Foto: ČTK/Ondřej Hájek

Od pondelka (15. 11.) sa pracovníci nemocníc a iných lôžkových zariadení, ktorí neboli zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, budú musieť podrobiť povinnému testovaniu. Rovnako sa sprísnia podmienky pre študentov univerzít, ktorí budú musieť počas vyučovania nosiť respirátory.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že všetci nezaočkovaní zamestnanci, ktorí prichádzajú do kontaktu s pacientmi, sa budú musieť pravidelne podrobovať testom, ktoré sa budú opakovať každý týždeň, pričom prvé testy sa uskutočnia najneskôr 22. novembra.

Študenti univerzít budú musieť od pondelka počas vyučovania nosiť respirátory. Mimoriadne opatrenie sa bude uplatňovať v triedach, v ktorých sa stretáva najmenej 50 žiakov.

V súčasnosti sú vysokoškolskí študenti povinní nosiť respirátory v interiéri, ak nesedia.

Vláda sa v piatok (12. 11.) opäť stretne, aby prediskutovala ďalšie opatrenia proti šíreniu epidémie. Ešte predtým sa vo štvrtok (11. 11.) ráno zíde vládna rada pre zdravotné riziká, aby prediskutovala návrh opatrení.

Premiér Andrej Babiš povedal, že situácia nie je dobrá. V utorok (9. 11.) bolo v nemocniciach hospitalizovaných približne 330 ľudí, ich priemerný vek je 65 rokov. Jediným riešením epidémie je podľa neho očkovanie. Tvrdí, že vláda neplánuje zaviesť lockdown.

Vojtěch dodal, že vláda nemôže nariadiť lockdown bez výnimočného stavu, preto volí režimové opatrenia, ktoré chce ešte sprísniť. Predtým sa napríklad hovorilo o tom, že na niektoré podujatia budú môcť vstupovať len zaočkovaní a tí, ktorí ochorenie prekonali. V súčasnosti stačí aj negatívny test ako dôkaz bezinfekčnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet