Na hlavný obsah

Maďarsko trestaním organizácií, ktoré pomáhali utečencom, porušilo právo

Rozhodol o tom Súdny dvor EÚ.

Maďarsko trestaním organizácií, ktoré pomáhali utečencom, porušilo právo
Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu. Foto: TASR

Maďarsko porušilo právo Európskej únie trestaním organizácií pomáhajúcich cudzincom s azylovým konaním. Rozhodol o tom v utorok (16. 11.) Súdny dvor EÚ, ktorý tak dal za pravdu Európskej komisii v ďalšej zo série žalôb proti zákonom iniciovaných maďarskou vládou.

Podľa súdu sa Budapešť previnila proti normám únie aj tým, že odmieta priznať právo na azyl ľuďom, ktorí k maďarským hraniciam dorazili cez bezpečnú tretiu krajinu.

Maďarsko si neplní povinnosti

Vláda premiéra Viktora Orbána v roku 2018 presadila sériu zákonov, ktoré okrem iného výrazne sťažili pomoc ľuďom žiadajúcich o azyl a obmedzili ich šance na dosiahnutie ochrany. Pravidlá umožňovali trestne postihovať kohokoľvek, kto pomáha s vybavením formalít ľuďom, ktorí často nezvládajú administratívne úkony v maďarčine.

„Kriminalizácia tejto činnosti narúša výkon práv, ktoré únia zaručuje v oblasti pomoci žiadateľom o medzinárodnú ochranu,“ konštatoval najvyšší justičný orgán Únie. Podľa sudcov Maďarsko neplní svoje povinnosti vyplývajúce zo smerníc o spoločných konaniach a prijímaní žiadateľov.

Súd dal za pravdu žalobe Európskej komisie, ktorá už v sporoch o práva migrantov a mimovládnych organizácií s Orbánovou vládou uspela niekoľkokrát. Naposledy vlani v decembri sudcovia rozhodli, že Budapešť porušila právo EÚ tým, že zadržiavala žiadateľov o azyl v tranzitných zónach pri hraniciach so Srbskom. Maďarsko v reakcii na súdny verdikt tieto zóny zrušilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet