Na hlavný obsah

ŠÚKL eviduje takmer 9 000 hlásení o nežiaducich účinkoch vakcín

Z nich 1 102 vyhodnotil ako závažných.

ŠÚKL eviduje takmer 9 000 hlásení o nežiaducich účinkoch vakcín
Ilustračná snímka - očkovanie proti covidu. Foto: TASR

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k 10. novembru evidoval 8 931 hlásení podozrení na nežiaduce účinky v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu covid-19. Z nich vyhodnotil 1 102 ako závažných. ŠÚKL o tom informuje na svojej webstránke.

Najviac takýchto účinkov hlásia pri vakcíne Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech, a to 4 289 prípadov, z čoho 610 ústav vyhodnotil ako závažných. Došlo k trom úmrtiam. Ako závažné účinky označili napríklad stratu vedomia, trombózu, alergické reakcie, pľúcnu embóliu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, artritídu a iné.

Pri vakcíne Spikevax od Moderny zaznamenali 1 173 hlásení, z čoho 122 bolo definovaných ako závažné. Pribudlo aj jedno úmrtie. Medzi závažnými nežiaducimi účinkami evidujú dočasnú paralýzu, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombózu, kolaps, stratu vedomia, myokarditídu, náhlu cievnu mozgovú príhodu a pľúcnu embóliu.

Ústav eviduje pri vakcíne Vaxzevria od AstraZenecy 3 081 hlásení, z čoho bolo 321 závažných, z toho tri úmrtia. Medzi závažnými účinkami sa objavili napríklad kolaps, trombóza dolných končatín, pľúcna embólia či náhla cievna mozgová príhoda.

Pri jednodávkovej vakcíne Janssen od Johnson & Johnson zaznamenali 244 hlásení nežiadúcich účinkov, z nich 39 považujú za závažné. Sú medzi nimi strata vedomia, kolaps, halucinácie a hyperpyrexia.

K vakcíne Sputnik V eviduje ústav 29 hlásení, z toho tri závažné.

Zvyšné prípady sa vyskytli pri vakcínach, ktorých názov nebol uvedený. ŠÚKL si informácie dodatočne vyžiadal.

„Ku dnešnému dňu evidujeme spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach Comirnaty, Spikevax a Vaxzevria) a v troch ako pravdepodobný (po vakcínach Vaxzevria a Comirnaty). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený,“ uvádza ŠÚKL.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko