Na hlavný obsah

Sulík nebude súhlasiť s predajom podielu v SSE Maďarom

Na zablokovanie má dva dôvody.

Sulík nebude súhlasiť s predajom podielu v SSE Maďarom
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) Foto: TASR

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) nebude súhlasiť s predajom podielu v Stredoslovenskej energetike (SSE) maďarskej štátnej spoločnosti MVM. Oznámil to v stredu (10. 11.) pred rokovaním vlády.

Reagoval tak na informáciu, že maďarská štátna firma ponúkla českému holdingu EPH, ktorý vlastnia Daniel Křetínský a Patrik Tkáč vyše miliardy eur za jeho 49 percentný podiel akcií.

„EPH je náš spoločník, vlastní 49 percent. Štát vlastní zvyšných 51 percent,“ priblížil Sulík.

Na zablokovanie predaja má dva dôvody. „Ten prvý je, že nevidím zmysel, aby podiel v slovenskom energetickom podniku získal ďalší štát. A MVM je čisto štátna firma,“ vysvetľoval Sulík. Druhým dôvodom je, že sa mu nepozdávajú kroky, ktoré podniká maďarská vláda v poslednom období. „Z tohto dôvodu nechcem, aby maďarský štát vlastnil významnú časť nášho podniku,“ dodal.

Na budúce rokovanie vlády plánuje minister pripraviť uznesenie, kde sa vláda vyjadrí proti predaju minoritného predaju SSE Holding maďarskej spoločnosti MVM. O krokoch už informoval aj EPH, ktorý to podľa jeho slov rešpektuje.

EPH je však závislé od štátu. Slovenská vláda totiž môže zablokovať predaj spoločností patriacich medzi kritickú infraštruktúru, do ktorej patrí aj časť podniku SSE Holding.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika