Na hlavný obsah

Brazílsky prezident chce obmedziť covidové pasy

Bolsonaro má dlhodobo skeptický postoj k vakcínam.

Brazílsky prezident chce obmedziť covidové pasy
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro chce obmedziť používanie covidových certifikátov v krajine. V parlamente chce presadiť zmenu zákona, po ktorej by povinnosť sa preukazovať covidovými pasmi mohla zavádzať len centrálna vláda, uviedla v pondelok (6. 12.) agentúra EFE. Doteraz ich povinné používanie vyhlasovali samosprávy. Hlava Brazílie sa tiež znovu vyjadrila skepticky k vakcínam proti koronavírusu.

V súčasnosti v Brazílii povinnosti spojené s covidovými certifikátmi zavádzali predovšetkým mestá či iné samosprávy. Podľa agentúry EFE ich je najmenej 250.

„Nemôžeme nechať starostom a guvernérom túto právomoc,“ uviedol Bolsonaro, ktorý sa už skôr vyjadril odmietavo ku covidovým pasom. Podľa neho sú zbytočné vzhľadom na to, že aj zaočkovaní ľudia sa môžu nakaziť koronavírusom a nákazu prenášať ďalej.

Brazílske ministerstvo zdravotníctva bude v pondelok rokovať s liekovou agentúrou Anvisa o zavedení covidových certifikátov pre zahraničných návštevníkov. Anvisa novú povinnosť presadzuje pre šírenie nového variantu omikron vo svete a tvrdí, že covidové certifikáty by pomohli k väčšej kontrole ľudí zo zahraničia.

Brazílsky prezident vyhlásil, že okolo vakcín proti koronavírusu je stále veľa neznámych. Bolsonaro sa v súvislosti s týmito prípravkami vyjadruje dlhodobo skepticky. V októbri napríklad vyhlásil, že zaočkovaní proti covidu vykazujú rýchlejší rozvoj choroby AIDS, kvôli čomu čelí vyšetrovaniu.

Napriek názorom prezidenta Brazília vykazuje relatívne vysokú zaočkovanosť. Dokončené očkovanie majú zhruba dve tretiny obyvateľstva. V posledných týždňoch výskyt epidémie v krajine oslabuje a denný prírastok v minulom týždni bol pod hranicou 10 000 nových prípadov nákazy. S viac ako 615 000 úmrtiami je Brazília po USA druhou krajinou na svete, kde v súvislosti s koronavírusom zomrelo najviac ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet