Na hlavný obsah

Ceny plynu v Európe prudko stúpli

Stalo sa tak po zmene toku ruského plynu kľúčovou trasou.

Ceny plynu v Európe prudko stúpli
Zamestnanec kontroluje ventily plynovodu v ukrajinskom meste Stryj. Foto: TASR

Ceny plynu v Európe dosiahli v utorok (21. 12.) rekordnú výšku po tom, ako sa zmenil smer toku ruského plynu kľúčovou trasou.

Cena referenčného kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze v Amsterdame vyskočila na historické maximum 162,78 eur za megawatthodinu.

Tranzit ruského plynu do Nemecka cez plynovod Jamal-Európa je pozastavený. Informoval o tom web ruského denníka Izvestija s odvolaním sa nemeckého prevádzkovateľa prepravy zemného plynu Gascade.

Regulačný orgán zároveň uviedol, že plynovodom Jamal-Európa už prúdia reverzné dodávky plynu z Nemecka do Poľska.

Podľa spomenutého webu Izvestija si ruský plynárenský gigant Gazprom na 21. decembra nerezervoval kapacitu na tranzit zemného plynu cez Poľsko prostredníctvom plynovodu Jamal-Európa.

Gazprom si tiež na január budúceho roka neobjednal žiadne ďalšie tranzitné kapacity cez Ukrajinu. V januári 2022 si Gazprom rezervoval iba 21,6 % tranzitnej kapacity cez plynovod Jamal-Európa cez Poľsko.

Plynovod Jamal-Európa s projektovanou kapacitou 32,9 miliardy kubických metrov plynu ročne prechádza územím Ruska, Bieloruska, Poľska a Nemecka.

Ceny ovplyvňuje aj počasie

V Európe tento rok nastal prudký rast cien plynu. Mnohé krajiny obviňujú Rusko, že sa obmedzovaním tranzitu tejto komodity snaží prinútiť nemeckých predstaviteľov a Európsku úniu k čo najskoršiemu odobreniu prevádzky nového plynovodu Nord Stream 2.

Mrazivé počasie v Európe začiatkom tohto týždňa prispelo tiež k prudkému nárastu krátkodobých cien energie, pretože produkcia z obnoviteľných zdrojov nedokáže držať krok s dopytom. Výkon vetra v Nemecku je v utorok (21. 12.) najslabší za päť týždňov, od 16. novembra.

Pre Európu je v dohľade určitá úľava, keďže chladné počasie sa má zmierniť.

Zásoby plynu môžu klesnúť na rekordné minimum

Hans van Cleef, ekonóm ABN Amro pre energetiku, sa však domnieva, že problémy s vysokými cenami plynu v Európe budú trvať o niečo dlhšie, ako sa odhadovalo, a pravdepodobne sa neskončia ani pred záverom zimy. „V závislosti od toho, koľko zásob dovtedy zostane, cenové efekty súčasného nedostatku môžu trvať ešte oveľa dlhšie,“ skonštatoval.

Analytici predpovedajú, že zásoby plynu v Európe ukončia sezónu na rekordnom minime, čo potenciálne predĺži európsku energetickú krízu do budúcej zimy a spôsobí bolesti hlavy politikom, ktorí už zápasia s rastúcou infláciou. Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou vyvoláva tiež neistotu a obavy z ruskej invázie začiatkom budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet