Na hlavný obsah

Konzílium odborníkov kritizuje nové opatrenia

Podľa nich ide o politické rozhodnutie, opatrenia by mala vysvetľovať vláda.

Konzílium odborníkov kritizuje nové opatrenia
Zákazníčka si vyberá oblečenie v butiku. Foto: TASR

Konzílium odborníkov považuje otvorenie obchodov a ďalších služieb v režime OP výmenou za plošné zatvorenie druhého stupňa a stredných škôl za nešťastné politické rozhodnutie. Ako sa uvádza v stanovisku odborníkov, takúto formu protipandemických opatrení nenavrhovali.

Opatrenia by podľa konzília mali zdôvodniť ich autori, teda politici. „Naše návrhy obsahovali motivačné zvýhodnenie očkovaných, no zároveň zohľadňovali zlú epidemickú situáciu. Za nešťastné považujeme predčasné široké otvorenie obchodov a služieb výmenou za plošné zatvorenie škôl,“ uviedli odborníci.

Dodali, že nenavrhovali ani zákaz rodinných návštev počas sviatkov, ktorý nie je podľa nich „v situácii rozsiahleho rozvoľňovania ani logický, ani vykonateľný.“ Na mieste je však opatrnosť, pretože sa očakáva nástup ďalšej vlny v súvislosti s variantom omikron.

„Aj preto môže byť prílišné uvoľňovanie pri našej nízkej zaočkovanosti veľmi rizikové. Pripomíname, že očkovanie je stále najúčinnejší spôsob ochrany. Na rozdiel od mnohých krajín sveta máme zatiaľ vakcínu pripravenú a dostupnú pre každého,“ skonštatovali.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) sa vyjadril, že pri tvorbe protipandemických opatrení sa snaží riadiť radami konzília odborníkov. Výsledné opatrenia sú však podľa neho výsledkom politických rokovaní, nemá však pocit, že by nerešpektovali odporúčania odborníkov. Dodal, že si váži prácu odborníkov a rešpektuje ich právo na vlastný názor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko