Na hlavný obsah

Lavína vo Veľkej Fatre má druhú obeť

Telesné pozostatky muža transportovali na Donovaly.

Pondelňajší (13. 12.) pád lavíny vo Veľkej Fatre nad obcou Liptovské Revúce, má druhú obeť. Horskí záchranári v utorok (14. 12.) našli telo nebohého skialpinistu. Informovali o tom na sociálnej sieti.

Prvého zasypaného muža sa podarilo záchranárom vyhrabať ešte v pondelok (13. 12.), no nejavil známky života.

Na mieste zasahovalo 32 profesionálnych záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) so siedmimi psami z oblastných stredísk Veľká Fatra, Malá Fatra, Nízke Tatry, Západné Tatry a Stredisko lavínovej prevencie.

„Špecialista Strediska lavínovej prevencie pomocou detektora Recco, ktorý vysiela lúč rádiových vĺn zasiahol predmet u zasypaného, ktorý odrazil vlnenie naspäť k detektoru,“ informovala HZS.

Pravdepodobne to boli kľúče od auta, alebo iná kovová časť výstroja zasypaného. „Smerovaním detektora a pohybom v smere silnejúcich sa signálov bolo lokalizované približné miesto zasypaného,“ uviedli záchranári.

Telesné pozostatky muža vykopali z hĺbky približne 1,5 m a v súčinnosti s Letkou MV SR ich transportovali na Donovaly.

Ministerstvo vnútra vyzýva turistov, aby boli ostražití

Lavína spadla medzi Ostredkom a Krížnou, smerom do Suchej doliny vo Veľkej Fatre. Ministerstvo vnútra turistom odporúča, aby sledovali predpoveď lavínového nebezpečenstva na horách, ktorú každý deň zverejňuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Rezort vnútra tiež pripomína, že privolanie pomoci uľahčí aplikácia HZS v mobile. „Určite nezabudnite na lavínovú výbavu. Dôležité je, aby užívateľ vedel lavínový vyhľadávač aj dokonale ovládať a pred túrou skontroloval, či je v poriadku,“ uvádza rezort na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko