Na hlavný obsah

Nová vyhláška upravuje kapacitu v prevádzkach aj na hromadných podujatiach

Zmeny sú účinné od 23. decembra.

Nová vyhláška upravuje kapacitu v prevádzkach aj na hromadných podujatiach
Muž v košickom obchodnom centre. Foto: TASR

Kapacitné obmedzenia v prevádzkach a na hromadných podujatiach sa menia z 25 m² na osobu na 15 m² na osobu. Zmena vyplynula z návrhu Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré reagovalo na aplikačnú prax. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SK Daša Račková.

V prevádzkach i na hromadných podujatiach je totiž potrebné držať si odstup od iných ľudí v dvojmetrovej vzdialenosti, čo vychádza na plochu 16 m² na osobu. „Vraciame sa tak k zaužívanému kapacitnému limitu 15 m² na osobu,“ uviedla hovorkyňa. Zmeny sú účinné od štvrtka (23. 12.).

Zmeny sa dotknú aj definície režimu OP (očkovaní, prekonaní). Medzi osoby v režime OP sa po novom zaraďujú aj osoby, ktoré majú kontraindikáciu očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Zmeny v hraničnej vyhláške

V zozname rizikových krajín, ktorý bol stanovený pre variant omikron, po novom nebudú Seychely, Izrael a Hong Kong. Na základe nových údajov sa zoznam prehodnotil.

Po novom teda platí, že domáca izolácia bez ohľadu na očkovanie sa nariaďuje po príchode na Slovensko z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswaniti, Mozambiku a Zimbabwe.

Deti do 12 rokov a dvoch mesiacov sa testovať nemusia, ich karanténa končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti. 

Tieto lehoty platia iba v prípade, ak sa u osôb neobjavia žiadne príznaky ochorenia COVID-19. V prípade ich objavenia rozhoduje o ukončení karantény lekár. Karanténa je povinná aj pre ostatných členov domácnosti bez ohľadu na to, či sú kompletne zaočkovaní alebo prekonali ochorenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko