Na hlavný obsah

Orbán: Prístup k migrácii nezmeníme

Maďarský premiér vykresľuje migráciu ako ohrozenie európskej civilizácie.

Orbán: Prístup k migrácii nezmeníme
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko nezmení svoje zákony súvisiace s migračnou problematikou, hoci niektoré ich ustanovenia sú podľa Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) v rozpore s právom EÚ. S odvolaním sa na vyjadrenie premiéra Viktora Orbána to v utorok (21. 12.) uviedla agentúra Reuters.

„Vláda rozhodla, že neurobíme nič pre zmenu systému ochrany hraníc. Zachováme súčasný režim, aj keby nám Európsky súd nariadil, že to máme zmeniť,“ vyhlásil Orbán.

Súdny dvor EÚ pred časom skonštatoval, že Budapešť porušila európske predpisy o ochrane utečencov tým, že ich deportovala na srbskú hranicu, nerešpektovala ich právo požiadať o azyl, vytláčala ich do Srbska či ich držala v „tranzitných zónach“ zriadených pri srbských hraniciach.

Za svoj prístup k riešeniu migračnej krízy po roku 2014 bolo Maďarsko ostro kritizované mnohými európskymi politikmi.

Agentúra Reuters nedávno pripomenula, že Orbán čelí veľkému problému v podobe parlamentných volieb v budúcom roku a obnovený spor s Bruselom by mu mohol poskytnúť argumenty pre kampaň, s ktorou v minulosti uspel.

Orbán vykresľuje migráciu ako ohrozenie európskej civilizácie a stavia sa do úlohy obrancu národných záujmov pred nespravodlivým diktátom Bruselu, pripomínajú agentúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet