Na hlavný obsah

Poslanci Sme rodina budú hlasovať proti reforme nemocníc

Ministerstvo do nej nezapracovalo podmienky memoranda.

Poslanci Sme rodina budú hlasovať proti reforme nemocníc
Na snímke členovia hnutia Sme rodina, v popredí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Poslanci koaličného hnutia Sme rodina budú hlasovať v parlamente proti reforme nemocníc, uviedol to jeho líder a predseda parlamentu Boris Kollár. Podľa neho rezort zdravotníctva do nej nezapracoval pripomienky Memoranda za lepšie zdravotníctvo.

„Ako som sľúbil ľuďom z iniciatívy a ľuďom v regiónoch, keďže neboli splnené ich požiadavky, hnutie Sme rodina bude hlasovať proti,“ konštatoval Kollár. Reformu hnutie nedokáže zavetovať, pretože je o nej zmienka v programovom vyhlásení vlády.

Memorandum za lepšie zdravotníctvo, pod ktoré sa podpísali napríklad predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter či podpredseda BBSK Ondrej Lunter, požadovalo napríklad zlepšenie ambulantného sektora, ale aj zníženie administratívnej záťaže pre ambulantných lekárov.

Podľa predsedu LOZ Visolajského ministerstvo zdravotníctva vôbec nevypočulo argumenty memoranda. Po stretnutiach s predstaviteľmi rezortu podľa neho dostali len „strohý list“, ktorý neprinášal žiadne riešenia.

Pripomenul, že návrh reformy hovorí o zrušení 11 000 lôžok, ale nie o tom, ako liečiť pacientov z nich a kam ich umiestniť. „Reforma predstavuje riziko zhoršenia zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ dodal.

O reforme nemocníc by sa malo hlasovať v utorok (14. 12.) po 17.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko