Na hlavný obsah

Pri brehoch Líbye sa utopilo najmenej 27 migrantov

Zachrániť sa podarilo troch, po ďalších sa pátra.

Pri brehoch Líbye sa utopilo najmenej 27 migrantov
Ilustračná snímka - plavidlo s migrantmi na palube. Foto: TASR/AP

Pri západolíbyjských brehoch našli telá 27 migrantov, ktorí sa utopili pri pokuse dostať sa do Európy. Informovala o tom v nedeľu (26. 12.) agentúra AP s odvolaním sa na Červený polmesiac v Líbyi. Medzi mŕtvymi sú podľa neho dve ženy a bábätko.

Telá sa našli v sobotu (25. 12.) na dvoch miestach pri pobrežnom meste Chums, uviedla líbyjská pobočka Červeného polmesiaca. Zachrániť sa podľa nej podarilo troch migrantov a po ďalších sa pátra. Ľudia sa zrejme utopili po tom, čo sa s nimi prevrátili člny.

Od povstania z roku 2011 podporovaného NATO, pri ktorom zvrhli a zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího, je Líbya významným tranzitným územím pre migrantov, ktorí utekajú pred chudobou na Blízkom východe a v Afrike do Európy.

Situáciu zneužívajú prevádzači, ktorí privedú do Líbye utečencov cez niektoré zo šiestich susedných krajín. Následne migrantom za poplatok ponúkajú miesta na preplnených nafukovacích člnoch, v ktorých sa potom utečenci pokúšajú zdolať riskantnú cestu cez Stredozemné more do Európy.

Len tento rok podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v centrálnej časti Stredozemného mora prišlo o život zhruba 1 500 migrantov. Predtým tento mesiac pri dvoch stroskotaniach pri líbyjských brehoch zomrelo vyše 160 migrantov.

Migrantov, ktorí sa musia z cesty do Európy vrátiť do Líbye, umiestňujú do záchytných centier, kde často dochádza k porušovaniu ľudských práv vrátane bitia, mučenia a znásilňovania, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet