Na hlavný obsah

Slovensko nakúpi ďalšie lieky proti covidu

Cieľom je znížiť hospitalizácie.

Slovensko nakúpi ďalšie lieky proti covidu
Experimentálny liek Paxlovid od americkej spoločnosti Pfizer. Foto: TASR/AP

Na liečbu ochorenia COVID-19 Slovensko nakúpi ďalšie lieky, a to konkrétne liek Paxlovid. Nákup schválila vláda v stredu (22. 12.) v súvislosti s kritickým vývojom pandémie v krajine.

„Vzhľadom na aktuálny vývoj pandémie ochorenia COVID-19 je nevyhnutné zabezpečiť pre potreby občanov Slovenskej republiky dostupnosť všetkých najnovších možností liečby ochorenia COVID-19 v adekvátnych množstvách na základe dátových analýz v čo najkratšom čase,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Podľa štúdie antivirotikum Paxlovid v porovnaní s placebo výrazne znížilo riziko hospitalizácie alebo smrti o 89 % u nehospitalizovaných dospelých osôb z rizikových skupín s covidom, ktorým podali liek do troch dní od momentu, ako sa objavili príznaky.

Na Slovensko by malo prísť 32 100 balení tohto lieku, k dispozícii by mal byť v priebehu mesiacov január, február a marec 2022.

„Je nevyhnutné z hľadiska ochrany verejného zdravia občanov SR zaistiť akceleráciu dodávok liekov s obsahom liečiv zaradených do skupiny priamo pôsobiacich antivirotík pre perorálne podanie na liečbu ochorenia COVID-19,“ píše rezort v predloženom materiáli.

Z tohto dôvodu vláda schválila zrušenie nákupu 35 000 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir na liečbu ochorenia COVID-19 na základe výsledkov spoločného obstarávania Európskej komisie, ktorý schválila uznesením vlády Slovenskej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko