Na hlavný obsah

Ďuriš Nicholsonová už v europarlamente nebude šéfkou výboru

Na čele Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci bola od leta 2019.

Ďuriš Nicholsonová už v europarlamente nebude šéfkou výboru
Na snímke europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: TASR

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok (20. 1.) v Štrasburgu aktualizovali počet členov v 20 parlamentných výboroch a troch podvýboroch. K aktualizácii došlo potom, ako europoslanci volili nového predsedu EP a nových členov predsedníctva na poste podpredsedov a kvestorov. Tieto zmeny mali vplyv aj na slovenských europoslancov.

Poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) pre TASR potvrdila, že pre ňu obmena predsedníctva europarlamentu znamená stratu predsedníckej stoličky v prestížnom Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL).

Šéfkou výboru bola od leta 2019

Šéfkou tohto výboru sa stala v lete 2019 krátko po svojom zvolení do EP. Pôvodne túto pozíciu získala ako členka frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), avšak aj po vlaňajšom prechode k liberálom si túto pozíciu dokázala udržať.

K zmene došlo potom, ako liberáli (najmä francúzska a rumunská delegácia) navrhli slovenského europoslanca Michala Šimečku (PS) na post podpredsedu EP v druhej polovici súčasného mandátu, čo sa mu v tajných voľbách aj podarilo a s vysokým počtom hlasov.

„Musela som ustúpiť v prospech početnejšej rumunskej liberálnej delegácie, lebo slovenská delegácia je príliš malá na to, aby obsadila dve dôležité pozície, a preto už na túto pozíciu nebudem kandidovať,“ vysvetlila Ďuriš Nicholsonová.

Nicholsonová: Treba ustúpiť niečomu väčšiemu

Rumunskí liberáli majú vo frakcii RE osem členov, dvakrát viac ako slovenskí.

„Nebudem pokračovať ako šéfka výboru EMPL, pretože treba ustúpiť niečomu väčšiemu a nám sa naskytla fantastická príležitosť mať podpredsedu Európskeho parlamentu,“ dodala.

Zmeny v predsedníctve EP však vyústili do jej plného členstva vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE), čo považuje za veľmi dôležité, lebo jej to umožní viac sa venovať svojej priorite, ktorou je doriešiť otázku rómskych osád na Slovensku.

„Rómske osady sú v katastrofálnej situácii a už som rozbehla niekoľko aktivít, ktoré, dúfam, že povedú do úspešného konca,“ opísala situáciu. Spresnila, že predmetom februárového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu by mala by aj ňou pripravovaná rezolúcia o Rómoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko