Na hlavný obsah

Európski liberáli navrhli Michala Šimečku na podpredsedu EP

Bol by historicky prvým Slovákom na tomto poste.

Európski liberáli navrhli Michala Šimečku na podpredsedu EP
Na snímke europoslanec Michal Šimečka. Foto: TASR

Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska, ktorý po nástupe do zákonodarného zboru EÚ v roku 2019 získal podpredsednícku funkciu v liberálnej frakcii Obnovme Európu (RE), má na budúci týždeň historickú šancu stať sa podpredsedom EP. 

Šimečku na túto funkciu navrhli jeho stranícki kolegovia z frakcie Obnovme Európu.

K zmene na vedúcich pozíciách EP dochádza vždy v polovici volebného obdobia. V utorok 18. januára sa uskutočnia voľby nového predsedu, voliť sa budú aj podpredsedovia a kvestori.

V neskoršej fáze dôjde aj k niektorým zmenám na postoch predsedov výborov, pričom sa zohľadní aj najnovší pohyb v politických frakciách (odchod a príchod nových členov) a politická rovnováha medzi nimi.

„Ak na budúci týždeň v Štrasburgu získam podporu pléna, stal by som sa historicky prvým Slovákom na tomto poste. Veľmi si vážim prejav dôvery od tretej najväčšej frakcie v europarlamente, v ktorej mám na starosti ochranu právneho štátu a demokracie, témy bezpečnosti a zahraničnej politiky,“ uviedol Šimečka.

S pozíciou súvisí väčšia zodpovednosť aj vplyv

V tejto súvislosti pripomenul, že s miestom podpredsedu EP súvisí väčšia zodpovednosť aj vplyv na chod celej inštitúcie. Znamená to tiež spolupredsedanie plenárnym schôdzam a oficiálne zastupovanie EP navonok.

„Som presvedčený, že na tieto nové úlohy som plne pripravený. Mám skvelý tím a podporu kolegov v Bruseli aj na Slovensku,“ vyhlásil.

Pôvodne dvojčlenná delegácia slovenských liberálnych europoslancov v EP, do ktorej patril aj Martin Hojsík (PS), sa rozrástla na dvojnásobok, keď Šimečka presvedčil o vstupe do frakcie poslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú (pôvodne SaS, teraz nezávislá), ktorá opustila skupinu konzervatívcov a reformistov, a Michala Wiezika (pôvode Spolu, teraz PS), ktorý odišiel od ľudovcov.

Slovenskí liberáli sa tak spolu s ľudovcami (EPP) stali najpočetnejšou národnou delegáciou, pričom preskočili trojčlennú skupinu socialistov a demokratov (S&D).  

Doteraz najvyššiu funkciu v štruktúrach EP mali Vladimír Maňka (január 2017 – jún 2019) a Monika Beňová (júl 2019 – január 2022), obaja Smer-SD a S&D, ktorí boli kvestormi a teda členmi širšieho predsedníctva EP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko