Na hlavný obsah

Hlas-SD, KDH i exminister Simon vyzývajú ministra Vlčana na okamžitú demisiu

Súvisí to s kauzou o dotáciách na ošípané.

Hlas-SD, KDH i exminister Simon vyzývajú ministra Vlčana na okamžitú demisiu
Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO). Foto: TASR

Strana Hlas-SD a predseda mimoparlamentného Maďarského fóra Zsolt Simon vyzývajú ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nom. OĽANO) na okamžitú demisiu. 

Podľa Hlasu-SD Vlčan osobne schválil systém vyplácania financií v kauze „najdrahšie svine“. Zároveň minister žiadal, aby celý proces prebehol bez medializácie. Má to vyplývať z emailovej komunikácie členov vedenia rezortu, ktorú má Hlas-SD k dispozícii. Strana žiada o okamžité odstúpenie ministra.

„Chcel som vedieť, kto rozhodol o schválení vzorca vyplácania dvoch miliónov eur za zber údajov o sviniach na Slovensku. Informácie, ktoré sme dostali, poukazujú na to, že nastavenie vzorca mal schváliť osobne minister OĽANO Vlčan. Zároveň o tejto podpore nechcel minister verejnosť informovať,“ uviedol nezaradený poslanec Róbert Puci (Hlas-SD).

V kauze „najdrahších svíň“, v ktorej len 4 % chovateľov ošípaných vyplatilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) dva milióny eur, pritom podľa Puciho agrorezort nebol schopný vysvetliť prakticky nič.

Vďaka zvláštne a nelogicky nastavenému vzorcu dostala podľa kritikov firma rodiny štátneho tajomníka OĽANO Milana Kyseľa 4 500 eur na každú zo šiestich svíň a 10 500 eur získal aj Augustín Polák, kandidát v parlamentných voľbách za OĽANO.

„Hlas-SD na základe informácií, ktoré nám boli doručené, a ktoré zverejníme v utorok (25. 1.), žiada ministra Vlčana z OĽANO, aby bezodkladne podal demisiu. Hlas-SD už zároveň pripravuje trestné oznámenie,“ zdôraznil Puci.

Korupcia najhrubšieho zrna

Na odchod z postu agroministra vyzýva Vlčana aj exminister pôdohospodárstva Simon. „Najnovšie sa na verejnosť dostala emailová komunikácia úradníkov ministerstva, z ktorej jasne vyplýva, že minister Vlčan o systéme poskytnutia podpôr vybraným vedel. Ako aj o tom, že celé sa to má realizovať bez veľkej medializácie a potichu. Celé sa to udialo s vedomím a posvätením ministra. Tu už nestačí odchod podriadených ministra Vlčana,“ povedal Simon.

Delenie dotácií „natajňáša“ pre vybraných je podľa Simona korupcia najhrubšieho zrna o to viac, že sa to dialo „pod taktovkou“ samotného ministra.

„Vyzývam ministra Vlčana, aby sa okamžite vzdal svojej funkcie,“ podčiarkol Simon. Ak premiér Eduard Heger (OĽANO) nechce zakrývať prípady podobné kauze Dobytkár, mal by podľa neho začať bezodkladne konať.

Personálny audit rezortu

Aj ďalšia mimoparlamentná strana – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) – hovorí o nutnosti Vlčanovho odstúpenia, ak sa potvrdí pravosť uniknutej emailovej komunikácie.

„Kauza najdrahších ošípaných sa vyvíja presne opačne, ako by sa mala. Namiesto zodpovedania mnohých otáznikov sa objavujú ďalšie. Ak sú uniknuté e-maily pravdivé, nasledovať by mali iba dva kroky: okamžité odstúpenie ministra a dôsledné prešetrenie celej kauzy,“ zdôraznil podpredseda KDH Marián Čaučík.

V KDH tiež žiadajú personálny audit rezortu. Vlčana už skôr listom žiadali o vysvetlenie nezrovnalostí v spomínanej kauze. „Nevysmievajme sa farmárom, ktorí idú z posledného a namiesto pomoci musia byť svedkami absurdných káuz,“ dodal Čaučík.

Tvrdia, že ministerstvo neinformovalo o možnosti čerpania dotácií všetkých chovateľov ošípaných. Rezort doposiaľ nevysvetlil, prečo na webe nezverejnili dotazník, ktorý bolo potrebné vyplniť, ale ani to, prečo mali na vyplnenie len 10 dní a koľko chovateľov sa celkovo zapojilo.

„Ako vidíme, všetko nasvedčuje tomu, že ide o systémové zlyhanie, ktoré odkrýva množstvo otáznikov. Taký systém, pri ktorom sa národ má iba prizerať pochybnému prideľovaniu verejných peňazí, nesmieme tolerovať a treba urobiť všetko pre to, aby sa zlyhania odhalili a chyby do budúcna napravili,“ vysvetlil ďalší podpredseda KDH Igor Janckulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko