Na hlavný obsah

Jej vojaci zasahovali aj v Kazachstane. Čo je ODKB?

Pri jej zrode sa uvažovalo s partnerstvo s NATO.

Jej vojaci zasahovali aj v Kazachstane. Čo je ODKB?
Vlajka Organizácie Dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB). Foto: Voľné dielo - Wikipedia

Vojská Organizácie Dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) zasiahli v Kazachstane, aby miestna vláda dostala pod kontrolu násilné protesty proti energetickej dražobe i celkovej situácii v krajine. Ktoré štáty sú členmi ODKB, čo je to za združenie a kedy vzniklo?

Hoci samotná organizácia oficiálne vznikla až v roku 2002, postavená je na základoch tzv. Taškentskej Dohode o kolektívnej bezpečnosti. Tú v máji 1992 v uzbeckom hlavnom meste podpísali predstavitelia Ruska, Arménska, Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu.

Neskôr, v roku 1993, dohodu podpísali aj Bielorusko, Gruzínsko a Azerbajdžan. S výnimkou pobaltských štátov, Moldavska, Turkmenistanu a Ukrajiny v nej boli zapísané všetky postsovietske republiky.

Rusko vtedy dohodu iniciovalo ako „regionálnu bezpečnostnú štruktúru v rámci Spoločenstva nezávislých štátov,“ uviedol server globalsecurity.org.

NATO malo byť partnerom

V máji 2002 sa na základe tejto zmluvy združenie štátov premenovalo. Odvtedy vystupujú pod názvom Organizácia Dohody o kolektívnej bezpečnosti „s deklarovaným zameraním na zachovanie územnej celistvosti a snahou o užšiu spoluprácu s ďalšími multilaterálnymi inštitúciami,“ uviedol server.

Vtedajší ruský minister zahraničných vecí Sergej Ivanov hovoril o ODKB ako o potenciálnom euroázijskom partnerovi pre Severoatlantickú alianciu (NATO). „Ďalším logickým krokom môže byť vypracovanie mechanizmu spolupráce medzi NATO a ODBK so zodpovedajúcimi, jasne vymedzenými oblasťami zodpovednosti,“ povedal vtedy Ivanov.

Podobne ako NATO, aj ODKB je založená na princípe kolektívnej bezpečnosti a útok na jedného z členov znamená útok na celú spojeneckú organizáciu, priblížil server foreignpolicy.com. Organizácia tiež organizuje spoločné cvičenia a v rámci nej je jednoduchšie predávať zbrane spojencom.

V Kazachstane zasahovali po dlhšom čase

Ako doplnil portál, v Kazachstane zasahovali jednotky ODKB po dlhšom čase a vôbec po prvý raz po 30 rokoch organizácia reagovala na žiadosť jedného z členov o pomoc. V roku 2020 počas konfliktu Arménska s Azerbajdžanom o Náhorný Karabach sa tak nestalo, čo sklamalo arménske vedenie.

Okrem klasických armád ODKB disponuje od roku 2009 špeciálnymi Kolektívnymi silami rýchlej reakcie, ktoré zahŕňajú špecializované jednotky všetkých členských štátov. Podľa oficiálneho webu ODKB majú silu 20 000 mužov.

Organizácia sa tiež od roku 2009 zúčastňuje na mierových misiách pod hlavičkou OSN, uvádza web ODKB. „Na účasť v mierových operáciách boli priebežne vytvorené mierové sily ODKB, ktoré pozostávajú z približne 3 000 príslušníkov ozbrojených síl a približne 600 zástupcov orgánov vnútorných záležitostí členských štátov,“ doplnil portál.

V roku 2012 ODKB podpísalo s Oddelením mierových operácií OSN Memorandum o porozumení, a tak podľa webu organizácie je ODKB zapojená do procesu udržiavania mieru. Spolupracuje tiež s Medzinárodným Červeným krížom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet