Na hlavný obsah

Lietadlá s ruskými vojakmi, ktorí zasahovali v Kazachstane, sa vrátili do Moskvy

Zasahovali v rámci misie ODKB.

Lietadlá s ruskými vojakmi, ktorí zasahovali v Kazachstane, sa vrátili do Moskvy
Na snímke príslušníci mierových jednotiek Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) hliadkujú po nepokojoch v kazašskej Alma-Ate. Foto: TASR/AP

Do Ruska sa v sobotu (15. 1.) vrátilo viac ako desať lietadiel s vojakmi, ktorých Moskva začiatkom tohto mesiaca vyslala do Kazachstanu na podporu tamojšieho prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, ktorého režim čelil masovým protestom a nepokojom, ktoré nakoniec brutálne potlačil. O návrate „mierových síl“ informovala agentúra TASS.

Celkovo desať strojov pristálo na letisku v meste Ivanovo, ktoré leží zhruba 250 kilometrov severovýchodne od Moskvy. Ďalšie štyri lietadlá smerovali na vojenské letisko Čkalovskij neďaleko hlavného mesta.

Vojakov Ruska nasadili v rámci akcie Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) spolu s vojakmi Arménska, Bieloruska, Tadžikistanu a Kirgizska. Celkovo v Kazachstane bolo na 2 030 zahraničných vojakov. Prezident Tokajev misiu ODKB označil za skončenú už v utorok. Kompletne stiahnutá by mala byť do 19. januára.

Nepokoje v najväčšej vnútrozemskej krajine sveta prepukli 2. januára ako protesty proti zdraženiu plynu. Demonštranti ale zaútočili aj na vládne budovy vo viacerých mestách. V ďalších dňoch podľa oficiálnych údajov prišlo o život najmenej 164 demonštrantov a 16 príslušníkov bezpečnostných síl.

Viac ako 16 000 ľudí zatkli. Tokajev, ktorý svojim bezpečnostným silám povolil streľbu do demonštrantov ostrými nábojmi, tvrdí, že medzi protestujúcimi boli teroristi z rôznych stredoázijských krajín, Afganistan a z Blízkeho východu.

Situácia sa v posledných dňoch upokojila. Kazašské úrady, ktoré pre spôsob upokojenia nepokojov čelili kritike Západu, vo štvrtok informovali, že vo väčšine správnych celkov bol ukončený stav protiteroristickej operácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet