Na hlavný obsah

Nové pravidlá hromadných podujatí platia pre variant omikron

Tie najrizikovejšie budú v špeciálnom režime.

Nové pravidlá hromadných podujatí platia pre variant omikron
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nové pravidlá pre organizovanie hromadných podujatí (HP) by mali platiť aj v prípade, ak sa variant omikron stane na Slovensku dominantným. Vytvorené sú špecificky pre túto mutáciu. Uviedol to v utorok (11. 1.) štátny tajomník ministerstva kultúry Radoslav Kutaš v relácii Braňo Závodský Naživo.

V pondelok (10. 1.) zverejnené podmienky pre HP počítajú s ich rozdelením do troch kategórií – nízkorizikové, strednerizikové a vysokorizikové.

V prípade nízko- a strednerizikových podujatiach by mal platiť režim OP. Vstup na podujatie by teda platil len pre plne zaočkovaných ľudí a tých, čo ochorenie COVID-19 prekonali.

Prísnejší režim (OP+) by mal platiť pre podujatia s vysokým rizikom nákazy. Pre vstup na takúto akciu budú potrebné tri dávky vakcíny alebo dve dávky vakcíny a negatívny PCR/antigénový test, alebo dve dávky a prekonanie covidu.

Kutaš avizoval, že pravidlá začnú platiť hneď, ako úrad verejného zdravotníctva zverejní danú vyhlášku. Neznamená to však, že kultúrne prevádzky začnú fungovať zo dňa na deň.

Perspektíva fungovania

Pavol Smolka z iniciatívy Otvorme kultúru však požaduje režim, pri ktorom by kultúrna obec mohla fungovať čo najnormálnejšie v dlhodobom horizonte a nielen počas vlny omikronu.

Argumentuje, že neustále otváranie a zatváranie či zmeny pravidiel, znemožňujú zariadeniam dlhodobú prípravu, ktorá je pre takýto typ podujatí potrebná. Ako riešenie spomenul otvorenie kultúry v OP režime pri 100-percentnej kapacite.

Smolka zdôraznil, že v prípade, ak tento rok bude podobný roku 2021, tak kultúra bude mať čo robiť, aby prežila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko